Venezuela: Opozícia oznámila obnovenie rozhovorov s vládou
08 | 07 | 2019 I Peter Králik/TASR
Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó v nedeľu oznámil, že nové rozhovory medzi opozíciou a vládou prezidenta Nicolása Madura, sprostredkované Nórskom, sa budú konať na Barbadose. Informovala o tom agentúra AFP.

Termín obnovenia dialógu na novom mieste Guaidó nespresnil. Nórske ministerstvo zahraničných vecí však podľa agentúry AP uviedlo, že predstavitelia venezuelskej vlády a opozície v nedeľu súhlasili so stretnutím na karibskom ostrove počas najbližšieho týždňa.

"V reakcii na sprostredkovanie Nórskeho kráľovstva sa (opozícia) zúčastní na stretnutí so zástupcami uzurpátorského režimu na Barbadose, aby nadviazala rokovania o ukončení diktatúry," uviedol Guaidó vo vyhlásení.

Delegácie zastupujúce súperiace politické tábory vo Venezuele sa stretli v Osle po prvý raz koncom mája v rámci procesu, ktorý sa pod záštitou Nórska začal dva týždne predtým s cieľom nájsť riešenie ekonomickej a politickej krízy v juhoamerickej krajine.

Na ropu bohatú Venezuelu sužuje už päť rokov hospodársky pokles poznačený nedostatkom potravín, liekov a iných základných potrieb. Ekonomická kríza prinútila z krajiny odísť milióny ľudí. OSN odhaduje, že humanitárnu pomoc potrebuje viac než sedem miliónov Venezuelčanov.

Situácia prerástla do politickej krízy v januári, keď sa predseda Národného zhromaždenia Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta s odôvodnením, že opätovné zvolenie Madura nebolo legitímne. Guaidóa uznali USA a ďalších vyše 50 krajín, nedokázal však zbaviť moci Madura, ktorého podporujú Kuba, Rusko a Čína.

Minulý utorok Guaidó ešte vyhlásil, že nie sú plány opätovne otvoriť uviaznuté rozhovory s "vražednou diktatúrou" Madura. Dodal však, že by znova "oficiálne komunikoval" s vládou, ak by boli oznámené nové rokovania zamerané na ukončenie Madurovho režimu.

Guaidó žiada, aby rozhovory viedli k odchodu Madura z funkcie prezidenta, ktorú zastáva od roku 2013, odovzdaniu moci prechodnej vláde a následne "slobodným voľbám s medzinárodnými pozorovateľmi".

Maduro opakovane uviedol, že dialóg s opozíciou "bude pokračovať", a to v záujme "mieru vo Venezuele".