USA chcú zatiahnuť Nemecko do vojny v Sýrii, hovorí americký osobitný zástupca pre Sýriu
08 | 07 | 2019 I František Németh

Spojené štáty vyzývajú Nemecko, aby vyslalo pozemné jednotky do severovýchodnej Sýrie. Chcú, aby čiastočne nahradilo americké sily, povedal americký osobitný zástupca pre Sýriu James Jeffrey novinám Welt am Sonntag.


Poznamenal, že svoju žiadosť už prerokoval s nemeckou vládou. "Nemecko premýšľa o tom, čo môže urobiť. Možno to budú pozemné jednotky, ale mohla by to byť civilná, finančná alebo iná vojenská podpora," povedal.

V decembri minulého roka oznámil americký prezident Donald Trump stiahnutie vojsk zo Sýrie. Jeffrey poznamenal, že teraz sa USA snažia nájsť koaličného spojenca, ktorý bude pripravený pokračovať v účasti. "Dúfame, že Nemecko urobí viac," dodal. Očakáva sa, že spojenci v severovýchodnej Sýrii nasadia niekoľko stoviek vojakov.

Jeffrey zdôraznil, že spojenecké vojská nie sú primárne povinné bojovať s teroristami. "Islamský štát môže byť úspešne zahnaný s pomocou sýrskych vojakov," uviedol, (nemal tým na mysli vládne Asadove jednotky - pozn. red.)

Nové SDK sa zatiaľ nečrtá, v opozícii je stále veľa nevyriešených sporov. Padajú aj prvé "kto s kým"
Päť šéfov politických strán, jeden hovorca - 3.7.1997 vznikla SDK, teda Slovenská demokratická koalícia, ktorá vtedy spojila päť opozičných demokratických strán, ktorých hlavným cieľom bolo poraziť vtedajšieho premiéra Vladimíra... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"Na zabezpečenie leteckej podpory pre logistiku, školenia a technickú pomoc je potrebná určitá medzinárodná prítomnosť," povedal Jeffrey. Podľa neho je účasť Nemecka vraj nevyhnutná pre zabezpečenie stability v Sýrii, bez ktorej sa Islamský štát alebo iná podobná skupina vráti do krajiny.

Takisto spomenul, že s Tureckom prebiehajú rokovania o účasti Kurdov na bojoch v Sýrii. "Rokujeme s Tureckom o vytvorení bezpečnostnej zóny v tomto regióne, ktorú by naši vojaci hájili spoločne s kurdskými jednotkami."

Bugár prezradil meno poslanca Smeru, ktorý "zradil" koalíciu. Ficovi to vyzvonil zoči-voči
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár odhalil meno poslanca za vládny Smer v rozhovore pre Hospodárske noviny. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Peter Bachan