Ruského kapitána prevrátenej lode poslal súd do väzby
08 | 07 | 2019 I TASR

Súd v ruskom Kransodarskom kraji uvalil v nedeľu dvojmesačnú väzbu na kapitána preťaženej výletnej lode, ktorá sa v piatok večer prevrátila v okrese čiernomorského mesta Tuapse, pričom zahynuli dvaja ľudia. Informoval o tom tamojší okresný prokurátor Maxim Stepanenko.


Loď sa prevrátila približne 100 metrov od brehu pri obci Džubga. Podľa vyšetrovateľov bolo na palube plavidla s kapacitou 12 ľudí najmenej 55 osôb. Okrem toho vlastník lode nebol zaregistrovaný ako samostatne zárobkovo činná osoba a nemal ani licenciu na osobnú dopravu, uviedla agentúra TASS.

Podľa sobotňajšieho vyjadrenia šéfa okresu Tuapse Anatolija Rusina bolo na palube 55 ľudí, z toho 15 detí. Rusin dodal, že medzi cestujúcimi neboli cudzinci.

Loď bola postavená v roku 2008. Záručná lehota bola šesť rokov a po nej mala byť vyradená. Loď bola navrhnutá na prepravu 12 ľudí vrátane posádky, čo znamená, že bola preťažená takmer päťnásobne, informoval šéf spoločnosti, ktorá plavidlo vyrobila.

Rusko plánuje budovať základňu na Mesiaci z „miestnych zdrojov“
Budúca ruská základňa na Mesiaci bude fungovať na „lokálnych zdrojoch“ a bude obsahovať 3D tlačiarne, ktoré umožnia postaviť veľké stavby pre kozmické posádky. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič