Počas prevozu v Tadžikistane zomrelo 14 väzňov; údajne zjedli otrávený chlieb
08 | 07 | 2019 I TASR

Tadžické úrady začali vyšetrovať prípad hromadnej otravy 14 väzňov, ktorí zomreli počas prevozu z väznice na severe Tadžikistanu do hlavného mesta Dušanbe.


Agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo spravodlivosti uviedla, že skupina 16 väzňov počas prevozu konzumovala chlieb, ktorý im počas prestávky v ceste ponúkol ich spoluväzeň. Chlieb bol údajne otrávený. Príznaky otravy - nevoľnosť, závrat, zvracanie - sa u skupiny väzňov začali prejavovať asi polhodinu po konzumácii chleba.

Podľa ministerstva vnútra sa príznaky otravy začali prejavovať u 16 väzňov po tom, ako zjedli tri bochníky chleba, ktoré si zobrali na cestu. Do vyšetrovacej väznice v Dušanbe ich doviezli v bezvedomí. Kým dvoch sa lekárom ešte podarilo zachrániť, zvyšných 14 podľa AFP otrave podľahlo. Rozhlasová stanica Rádio Sloboda informovala, že aj stav preživších je kritický.

Podľa agentúry Interfax zvyšných 115 väzňov, ktorých prevážali do Dušanbe, je v poriadku a bolo rozmiestnených do nápravných zariadení v hlavnom meste.

Venezuela: Opozícia oznámila obnovenie rozhovorov s vládou
08 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR


K tejto udalosti došlo po tom, ako v máji pri vzbure vo väzení v blízkosti hlavného mesta Dušanbe prišlo o život 32 ľudí vrátane troch dozorcov, čo vyvolalo obavy o mieru bezpečnosti vo väzniciach v krajine.

K vyvolaniu vzbury v trestaneckej kolónii s najprísnejším režimom v tadžickom meste Vachdat sa priznala džihádistická organizácia Islamský štát (IS).

V tejto kolónii sú umiestnení trestanci odsúdení za náboženský extrémizmus vrátane militantov IS.

IS sa prihlásil aj k zodpovednosti za inú väzenskú vzburu v Tadžikistane, ktorá si vlani v novembri vyžiadala 21 mŕtvych väzňov a dvoch strážcov. Incident sa stal v meste Chudžand, ležiacom na severe tejto stredoázijskej krajiny.

Ruského kapitána prevrátenej lode poslal súd do väzby
Súd v ruskom Kransodarskom kraji uvalil v nedeľu dvojmesačnú väzbu na kapitána preťaženej výletnej lode, ktorá sa v piatok večer prevrátila v okrese čiernomorského mesta Tuapse, pričom zahynuli dvaja ľudia. Informoval o tom tamojší okresný... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | TASR