Najvyšší súd neeviduje procesné prekážky v konaní s poslancom Stanislavom M.
08 | 07 | 2019 I tasr

Najvyšší súd SR neeviduje procesné prekážky, ktoré by neumožnili uskutočnenie odvolacieho konania v prípade neprávoplatne oslobodeného poslanca ĽSNS Stanislava M. za extrémistické trestné činy. Verejné zasadnutie je naplánované na utorok 9. júla. TASR o tom informovala Zuzana Mališová z Referátu komunikácie s verejnosťou NS SR.


Stanislava M. samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku na začiatku júla minulého roka oslobodil spod obžaloby. Tej čelil za hanlivý status na sociálnej sieti, ktorý bol podpísaný jeho menom. Podľa sudcu nebolo preukázané, že status napísal poslanec. Prokurátor sa na mieste odvolal, vec sa tak dostala na NS SR.

KRIMI: Polícia navrhla, aby sa voči útočníkovi na Obchodnej ulici zastavilo stíhanie
V prípade Martina H., ktorý 31. mája útočil s nožom na Ministerstve financií SR na Štefanovičovej ulici a následne ohrozoval ľudí na bratislavskej Obchodnej ulici, polícia ukončila trestné vyšetrovanie s návrhom na zastavenie trestného stíhania,... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | TASR


Prokurátor na Stanislava M. podal obžalobu zo zločinov výroby a rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Žiadal pre neho trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby s podmienečným odkladom a uloženie probačného dohľadu.

"S rozhodnutím súdu nesúhlasím. Podľa mňa obžaloba jednoznačne preukázala, že Stanislav M. 'statusoval' toto svoje stanovisko na web. Pokúsili sme sa ochrániť dôstojnosť príslušníkov židovskej komunity na Slovensku, nepodarilo sa to. Podali sme odvolanie," reagoval prokurátor. Ten je presvedčený, že Stanislav M. je ten, kto je autorom a tiež zabezpečil zverejnenie statusu na internete.

NS SR vytýčil nedávno termín odvolacieho konania aj s ďalším poslancom Národnej rady SR za ĽSNS Milanom M. Ten je zase neprávoplatne odsúdený za extrémistické trestné činy na peňažitý trest. Termín verejného zasadnutia vo veci Milana M. je vytýčený na 3. septembra. Milana M. odsúdil 16. apríla minulého roku ŠTS pracovisko Banská Bystrica na peňažný trest 5000 eur. Ak ho nezaplatí, hrozí mu polročné väzenie.

Rokovania o minimálnej mzde pokračujú, sociálni partneri sa stretnú tento týždeň
Zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov plánujú tento týždeň rokovať o výške minimálnej mzdy v budúcom roku. Na dohodu majú čas ešte do 15. júla. Ak sa nezhodnú, rad bude na ministerstve práce, aby prišlo so svojím návrhom. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | TASR