Irán by si mal dávať pozor, pokiaľ ide o obohacovanie uránu, vyhlásil Trump
08 | 07 | 2019 I TASR

Americký prezident Donald Trump varoval v nedeľu Irán v súvislosti s avizovaným porušením obmedzenia úrovne obohacovania uránu, ktorú Teheránu stanovila tzv. jadrová dohoda s veľmocami. Informovala o tom agentúra AFP.


"Irán by si mal dávať pozor, pretože obohacujete (urán) z jedného dôvodu a ja vám nepoviem, čo tým dôvodom je. Nie je to však dobré. Radšej by si mali dávať pozor," povedal Trump novinárom v meste Morristown v štáte New Jersey.

Trumpov minister zahraničných vecí Mike Pompeo predtým Irán varoval, že bude vystavený ďalším sankciám a izolácii, ak podľa očakávaní rozšíri svoj jadrový program. Vyzval súčasne ďalšie krajiny, aby obnovili uplatňovanie dlhoročnej zásady toho, že nebude dochádzať k obohacovaniu uránu pre iránsky jadrový program.

"Iránsky režim vyzbrojený jadrovými zbraňami by predstavoval ešte väčšiu hrozbu pre svet," zdôraznil Pompeo.

Ide o jasný prípad “pirátstva” a zadržanie iránskeho ropného tankera je „námorná lúpež“, tvrdí Teherán
Zadržanie iránskeho ropného tankera pri pobreží Gibraltáru, Britským námorníctvom je neprijateľné a ide o jasný prípad “pirátstva”, vyhlásil minister obrany Amir Hatami. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Irán vyhlásil, že od 7. júla odstupuje od ďalšej časti jadrovej dohody s veľmocami a začne s obohacovaním uránu nad rámec limitu, ktorý je 3,67 percenta. Podľa vyhlásenia Teheránu z nedeľňajšieho dopoludnia malo k tomuto kroku dôjsť v priebehu najbližších hodín. Na výrobu musí byť urán obohatený na úroveň viac ako 90 percent, približuje AFP.

Irán tiež pohrozil, bude naďalej znižovať svoje záväzky v rámci jadrovej dohody každých 60 dní, pokiaľ ju ostatné strany nebudú dodržiavať.

Jadrová dohoda zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Irán uzavrel dohodu s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN (Spojenými štátmi, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou) a Nemeckom. Vinu za súčasné napätie pripisuje Irán Spojeným štátom, ktoré pod vedením súčasného prezidenta Donalda Trumpa od dohody vlani odstúpili a uvalili na Teherán sériu sankcií.

Venezuela: Opozícia oznámila obnovenie rozhovorov s vládou
08 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR