Guaidó súhlasí s novým kolom rozhovorov s Madurom, ale len s cieľom „ukončiť diktatúru“
08 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Po týždňoch odmietania pretrvávajúcich výziev Caracasu na obnovenie dialógu, súhlasil napokon venezuelský opozičný vodca Juan Guaidó, podporovaný USA, s rokovaniami na Barbadose. Prezidenta Nicolasa Madura stále nazýva „uzurpátorom“, ktorý musí odísť.


Guaidó v nedeľu oznámil, že pošle svojich zástupcov na rozhovory s Caracasom, ktoré sú naplánované na Barbadose.


Guaidó sa v januári sám vyhlásil za „dočasného prezidenta“ Venezuely, aby vzápätí získal podporu USA a jeho spojencov, v snahe zvrhnúť prezidenta Madura.


Predtým sa Guaidó vehementne bránil akýmkoľvek pokusom Madura o oživenie zastaveného dialógu, pričom len v utorok minulý týždeň vyhlásil, že „nikdy nebude vhodná chvíľa“ na rozhovory s druhou stranou, zatiaľ čo Madurovú vládu označil za „únoscov“ a obvinil ju z „porušovatelia ľudských práv“.


Hoci nateraz Guaidó súhlasil s obnovením rozhovorov sprostredkovaných Nórskom, Guaidó má stále na mysli len jeden cieľ, a to „rokovanie o odchode diktátora“, po ktorom by malo nasledovať vytvorenie dočasnej vlády a rýchle voľby.


Toto bola aj požiadavka Guaidóa a jeho podporovateľov už od prvého dňa, kedy sa opozícia ucjýlila k drastickým opatreniam na dosiahnutie tohto cieľa. Pokus o štátny prevrat 30. apríla skončil fiaskom, ktoré sa vytratilo do 24 hodín kvôli nedostatku podpory zo strany USA. Venezuelská armáda, o ktorej Guaidó tvrdil, že stojí na jeho strane a veril, že v takomto prípade sa hromadne postaví do čela prevratu, pokusy Guaidóa zastavila a nastolila poriadok v krajine.