Flyadeal zrušil objednávku na 50 kusov 737 MAX a namiesto toho kúpi Airbus
08 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Saudskoarabská letecká spoločnosť Flyadeal zrušila objednávku na kúpu až 50 lietadiel Boeing 737 Max. Stala sa tak prvým leteckým dopravcom, ktorý oficiálne zrušil svoju objednávku lietadiel Boeing od ich “uzemnenia” v dôsledku dvoch smrteľných havárií.


Trump zastavil lety dvoch typov boeingov, už vlani sa na ne sťažovali piloti USA
Prezident USA Donald Trump vydal v stredu mimoriadne nariadenie s okamžitou platnosťou, ktorým pozastavil lety všetkých lietadiel typu Boeing 737 Max 8 a Max 9. Reagoval tak na nedeľnú haváriu stroja v Etiópii, ktorá si vyžiadala životy 157 ľudí... Čítať ďalej
14 | 03 | 2019 | tasr

Dohoda Flyadel s Boeingom zahŕňala nákup 30 lietadiel Boeing 737 MAX s dodatočnou možnosťou kúpy ďalších 20 strojov. Výška celého kontraktu tak predstavovalapribližne  hodnotu 5,9 miliardy USD, podľa katalógových cien. Pri tak veľkom objeme nákupu však býva leteckej spoločnosti ponúknutá aj zľava z celkovej ceny, ktorá je však vždy obchodným tajomstvom oboch zmluvných strán.


Spoločnosť Flyadeal bude namiesto Boeingu prevádzkovať svoju flotilu, tvorenú výlučne lietadlami Airbus, uviedla spoločnosť vo svojom vyhlásení. Airbus dodá dopravcovi 30 kusov lietadiel A320neo od roku 2021, s možnosťou nákupu ďalších 20 lietadiel.


Rusko postavilo ďalšie dve osobné lietadlá MC-21 aj napriek nátlaku USA a hrozbe sankcií
Rusko plánuje do svojej existujúcej flotily testovacích lietadiel pridať dve lietadlá MC-21. Vzoprelo sa tak prekážkam zo strany USA, ktoré mu pod hrozbou sankcií prerušili prístup k rôznym dodávkam, ktoré boli pre projekt nevyhnutné. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič

Boeing potvrdil, že Flyadeal sa rozhodol nepokračovať vo svojom predbežnom záujme kvôli jeho „harmonogramovým požiadavkám“ na dodávku strojov. "Sme si vedomí, že Flyadeal nebude čakať na dodávku 737 MAX, kďže nedokážeme naplniť tento svoj záväzok v dohodnutej dobe, vzhľadom na požiadavky iných leteckých spoločností," uviedol Boeing.


Dohoda so saudskoarabskou leteckou spoločnosťou bola dosiahnutá v decembri minulého roku. Trhy ju považovali za veľké víťazstvo Boeingu, najmä vzhľadom na skutočnosť, že spoločnosť Flyadeal prevádzkuje svoju flotilu lietadiel Airbus.


Americký úrad pre letectvo objavil "potenciálne riziko" na lietadlách Boeing 737
Americký Federálny úrad pre letectvo FAA v stredu oznámil, že objavil nové "potenciálne riziko" na lietadlách Boeing 737 MAX. To musí výrobca odstrániť, než bude možné, aby sa tieto stroje vrátili do prevádzky, z ktorej boli v marci vyradené po... Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | tasr

Rozhodnutie odstúpiť od dohodnutej objednávky voči Boeingu, nasleduje po dvoch smrteľných haváriách, ktoré sa týkali typov 737MAX, v Etiópii v marci a v Indonézii vlani v októbri, kde zahynulo celkovo 346 ľudí. Od tej doby bolo lietadlo uzemnené kvôli obavám o bezpečnosť a Boeing pracoval na oprave chybných častí, aby uspokojil regulátora a aby lietadlá mohli znova lietať.


Minulý týždeň Boeing oznámil, že poskytne 100 miliónov USD na pomoc rodinám postihnutých haváriami. Právnici rodín obetí to však odmietli.