FINANČNÁ KRÍZA: Deutsche Bank je predzvesťou globálnej finančnej krízy, tvrdí Rogers
08 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Keď sa tak tradičné a stabilné inštitúcie, akou je nepochybne aj nemecká Deutsche Bank, ocitnú v problémoch, je to signál, že svetový finančný systém bude čeliť veľkým problémom, povedal legendárny investor Jim Rogers.


V pondelok začala nemecká nadnárodná investičná banka a zároveň 15. najväčšia banka na svete, podľa celkových aktív, prepúšťať tisíce zamstnancov v rámci generálnej reorganizácie vo výške 8,3 miliardy USD, ktorú ohlásila iba o deň skôr. Počet zamestnancov banky sa do roku 2022 zníži o 18 000 na približne 74 000 zamestnancov, pretože Deutsche Bank likviduje svoje globálne aktivity a obchodné operácie.


Tento krok už stihol ovplyvniť akcie banky, ktoré začali v pondelok klesať.


Deutsche Bank oznámila plán reštrukturalizácie, zruší 18.000 pracovných miest
Najväčšia nemecká banka Deutsche Bank oznámila rozsiahly 3,5-ročný plán reštrukturalizácie v hodnote približne 7,4 miliardy eur. Jeho súčasťou je aj zrušenie takmer pätiny pracovných miest. Banka to oznámila v nedeľu po zasadnutí dozornej rady vo... Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | TASR

„Finančný systém má problémy a toto je len jeden zo znakov toho, čo sa práve deje. Stalo sa tak už aj v predchádzajúcich finančných problémoch v tridsiatych alebo šesťdesiatych alebo deväťdesiatych rokoch, “ vysvetľuje Rogers a dodáva, že centrálne banky po celom svete riadia úrokové sadzby „na šialene nízkej úrovni“ a teraz za to budeme musieť zaplatiť. Vedie to totiž iba k tomu, že „stabilná a zdravá banka začne dávať špekulatívne úvery… a potom sa odrazu silná banka dostane do problémov.“


Podľa Rogersa však neznamené, že takáto masívna reorganizácia Deutsche Bank by mohla predznamenávať problémy, ktoré by viedli k jej zániku. Banka však už nikdy nebude rovnaká a pre veriteľa, ako aj pre celý finančný systém je to potom „vážny problém“ , tvrdí investor.


Rogers pripomína, že aj niektoré veľmi stabilné banky sa zosypali aj keď to nikto nečakal, ako to bolo napríklad v prípade spoločnosti Lehman Brothers v roku 2008 alebo s inou starou a stabilnou bankou British Northern Rock. „A opäť sa to deje. Ak pôjdete do Škandinávie, vidíte, že niektoré z tých bánk, ktoré sú už staré, majú dnes problémy. To nie je nič viac, než znamenie, že čoskoro budeme mať veľa problémov,“ upozorňuje investor.


Deutsche Bank lieta v problémoch. Má v pláne prepustiť až 20-tisíc ľudí
Jedna z popredných svetových bank a zároveň najväčšia banka v Nemecku Deutsche Bank má v pláne prepustiť zhruba 20-tisíc svojich zamestnancov, ktorých je dokopy 91-tisíc. Povedal to zdroj agentúry Bloomberg. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | Ján Prokop

Je však nepravdepodobné, že by Deutsche Bank podľa Rogersa skolabovala kvôli viacnásobným varovaniam a obrovskému úsiliu vlády o jej podporu. Vysvetlil, že k zrúteniu banky dochádza neočakávane a vtedy, keď zlyhajú globálne trhy.


„Keby sa Deutsche Bank zrútila, bolo by to ohromné prekvapenie. To by spôsobilo, že globálny trh začne padať, “ povedal a dodal, že by to vytvorilo „snehovú guľu“, v ktorej by aj iné veľké banky čakal rovnaký scenár.