Čína chce začať s kolonizáciou Marsu už budúci rok
08 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Čína dala jasne najavo svoje ambície vo vesmíre. Oznámila, že dokončila výstavbu svojho prvého rovera pre misiu na Marse. Čína by na Mars chcela letieť najneskôr budúci rok.


Primárnym poslaním rovera bude hľadať známky života na červenej planéte, ale tiež preskúma, či planétu môže ľudstvo terraformovať, aby bola pre ľudí úplne obývateľná. 


Stroj bude počas svojej misie získavať atmosférické, topografické, geologické a magnetické hodnoty, ako súčasť komplexnej štúdie uskutočniteľnosti budúcich prieskumov a možno aj kolonizácie planéty.


Rusko plánuje budovať základňu na Mesiaci z „miestnych zdrojov“
Budúca ruská základňa na Mesiaci bude fungovať na „lokálnych zdrojoch“ a bude obsahovať 3D tlačiarne, ktoré umožnia postaviť veľké stavby pre kozmické posádky. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič

Spustenie je načasované tak, aby sa zhodovalo s najbližším letom na planétu, ku ktorému dochádza len každých 26 mesiacov a trvá približne jeden mesiac. 


Vzhľadom na desaťminútové oneskorenie komunikácie zo Zeme na Mars, bude potrebné, aby sonda urobila vlastné rozhodnutia v priebehu pristávacieho manévru, počas tzv. „Siedmych minút hrôzy“, keď vstúpi do atmosféry Marsu a stratí signál so Zemou. Doteraz bolo úspešných iba 19 zo 45 misií na Mars, z ktorých väčšina bola orbitálna alebo preletová. 


Čínski vedci sa budú musieť taktiež vysporiadať aj s nevyhnutnou výzvou, ktorú predstavujú časté a mocné búrky na Marse. Tie môžu dosiahnuť silu tajfúnu, čo je najvyšší 12 stupeň Beaufortovej stupnice sily vetra.


Na vesmírnej stanici ISS žije pleseň, ktorá prežije 200 krát viac kozmického žiarenia ako ľudia
Rôzne formy pozemského života si už dávno našli svoju cestu aj na palubu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Nikto ale nevedel, že by dokázala prežiť 200 krát viac kozmického žiarenia, ako ktorákoľvek ľudská bytosť. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič

„Hoci čínska misia v Marse začala neskoro, máme vysoký počiatočný bod s dizajnom s tromi v jednom. A sme pripravení čeliť výzvam, “ poznamenal Pang Zhihao, expert na technológiu prieskumu vesmíru v Pekingu .


Sun Zezhou, hlavný dizajnér čínskej lunárnej sondy Chang'e-4, opísal vývoj roverov Mars ako „veľmi nepríjemné“, ale dodal, že „je to tlak, ktorý prináša technologický pokrok“.


Očakáva sa, že spustenie rakety Changzheng 5 („ Long March 5“ ), ktorá nesie rover, sa uskutoční v júli alebo auguste 2020 z kozmódu Wenchang v provincii Hainan. Sonda by mohla poslať údaje na Zem už v roku 2021.