Vo voľbách v Grécku zvíťazila opozičná Nová demokracia, vyplýva z exit pollov
07 | 07 | 2019 I TASR

V nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Grécku zvíťazila opozičná konzervatívna strana Nová demokracia (ND), ktorú vedie Kyriakos Mitsotakis. Vyplýva to z exit pollov zverejnených po uzavretí volebných miestností, informovala agentúra AFP.


Kombinovaný prieskum hlavných televíznych staníc v Grécku ukázal, že Nová demokracia získala približne 40 percent hlasov, zatiaľ čo vládnuca strana Syriza (Koalícia radikálnej ľavice) premiéra Alexisa Tsiprasa 28,5 percenta.

Voľby sa konali o tri mesiace skôr, ako boli pôvodne plánované. Právo voliť v týchto voľbách malo takmer desať miliónov občanov krajiny.

Boli to prvé parlamentné voľby od ukončenia medzinárodných záchranných programov. Konali sa v čase, keď sa Grécko postupne dostáva z hlbokej, takmer desaťročnej finančnej krízy, ktorá spôsobila prudký nárast nezamestnanosti a chudoby a zníženie HDP krajiny o štvrtinu.

Grécko bolo až do minulého leta závislé od programov medzinárodnej pomoci. Muselo zaviesť prísne reformy vrátane masívnych škrtov v oblasti výdavkov a zvyšovania daní, aby sa tak kvalifikovalo na záchranné pôžičky.

Spomaľovanie ekonomiky už nie je dočasné, potrebné sú ďalšie stimuly
Spomaľovanie rastu ekonomiky eurozóny už nie je iba dočasná záležitosť a Európska centrálna banka potrebuje prísť s ďalšími stimulmi, ak chce plniť svoj mandát. Povedal to koncom tohto týždňa pre nemecký denník Börsen-Zeitung člen Rady guvernérov... Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | TASR