Rusko postavilo ďalšie dve osobné lietadlá MC-21 aj napriek nátlaku USA a hrozbe sankcií
07 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Rusko plánuje do svojej existujúcej flotily testovacích lietadiel pridať dve lietadlá MC-21. Vzoprelo sa tak prekážkam zo strany USA, ktoré mu pod hrozbou sankcií prerušili prístup k rôznym dodávkam, ktoré boli pre projekt nevyhnutné.


Podľa ruského podpredsedu vlády Jurija Borisova je jedno z dopravných lietadiel ešte vo výstavbe a bude pridelené na testovanie novovyvinutého motora PD-14, domácej výroby. Tri z lietadiel MC-21 už boli dokončené a prešli už takmer všetkými testami.


Rusi odmietli motory Pratt & Whittney. Nahradia ich vlastnými PD-14
23 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič

Rusko sa už pripravuje na sériovú výrobu úzkoplošného dopravného lietadla, pričom prvé dodávky zákazníkom sa plánujú v roku 2021 po tom, čo lietadlo dostane všetky potrebné povolenia. Výrobca lietadla, ruský štátny podnik United Aircraft Corporation (UAC), už dostal objednávky na 175 lietadiel.


Letecký závod v Irkutsku, kde sa lietadlo vyrába, zatiaľ pripravuje výstavný model pre certifikačné skúšky. Dopravné lietadlo má v roku 2020 získať ruskú certifikáciu a v roku 2021 zabezpečiť schválenie európskeho regulátora leteckej bezpečnosti - Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA).


Prúdové motory MC-21 sú vnímané ako odpoveď Ruska na osobné lietadlá 737 MAX, od amerického výrobcu lietadiel Boeing. Dve lietadlá tohto modelu nedávno spôsobili smrteľné dopravné nehody, čím došlo k ich uzemneniu v mnohých krajinách. Táto skutočnosť ovplyvila aj jednu z kľúčových každoročných udalostí v oblasti letectva, Paris Air Show.


Boeing nedostal na Paris Air Show ani jedinú objednávku. Všetky získava jeho európsky rival Airbus
Každoročná Parížska letecká výstava začala už v pondelok v Le Bourget, ale dodnes Boeing nedostal ani jedinú objednávku, zatiaľ čo európsky letecký gigant Airbus ich má už viac ako 100. Uviedla to poradenská spoločnosť IBA.iQ v oblasti letectva. Už... Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Výroba jedného z najnovších ruských lietadiel, určený pre osobnú dopravu, čelila rôznym prekážkam, najmä kvôli obmedzeniam Washingtonu pri obchodovaní amerických dodávateľov s ruskými spoločnosťami. USA zakázali dodávku kompozitných materiálov do Ruska, ktoré sa používajú na výrobu krídiel lietadla, ako aj predaj súčiastok z titánu a určitých zariadení potrebných na jeho výrobu.


„Stále ešte existujú rôzne riziká, medzi ktoré patrí aj možné uloženie nových sankcií,“ poznamenal na adresu vlastnej výroby osobných lietadiel Borisov. “Doterajšie obmedzenia však nezastavili projekt MC-21, pretože Rusko pracuje na náhradách zahraničných komponentov”, zdôraznil podpredseda vlády. „To umožní zabezpečiť technologickú nezávislosť výroby MC-21 od sankcionovaných výrobkov,“ uzavrel.


Boeing konečne pripúšťa bezpečnostné chyby 737 MAX
Šéf spoločnosti Boeing, Dennis Muilenburg priznal, že jeho spoločnosť nedokázala riadne implementovať bezpečnostnú výstražnú funkciu AOA na nimi vyrábanom lietadle 737 MAX, ktoré bolo v dôsledku dvoch smrteľných havárií tohto typu lietadla,... Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič

Tretie testovacie lietadlo MC-21 vykonalo svoj prvý úspešný let v marci tohto roku a verejne bude debutovať na Medzinárodnom salóne letectva a kozmonautiky v Moskve (MAKS 2019). Salón sa tento rok koná v dňoch 27.8. až 1.9.2019.