Rusko plánuje budovať základňu na Mesiaci z „miestnych zdrojov“
07 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Budúca ruská základňa na Mesiaci bude fungovať na „lokálnych zdrojoch“ a bude obsahovať 3D tlačiarne, ktoré umožnia postaviť veľké stavby pre kozmické posádky.


Ambície Ruska založiť základňu na Mesiaci nie sú žiadnym tajomstvom, ale o tom ako by základňa vyzerala, neboli doposiaľ žiadne informácie. Roskozmos však vrhol trochu viac svetla na túto tému a povedal, že väčšie stavebné projekty na Mesiaci začnú až po úspešnej sérii kratších misií.


“Veľkoplošná základňa bude postavená s využitím miestnych zdrojov pomocou aditívnej technológie,”uviedla vesmírna agentúra s odvolaním na jednu z najnovších technológií 3D tlače.


Medzitým bude lunárna základňa vybavená vedeckými zariadeniami a pomôckami na podporu života, čo umožní väčším posádkam prežiť na Mesiaci dlhšiu dobu. Roskozmos však nestanovil žiadnu časovú os pre jeho ambiciózny projekt. Spomenul ale, že by sa to mohlo podariť do roku 2040.


Plánom Ruska je v nasledujúcom desaťročí vyvinúť nové vysokošpecializované vozidlo, ktoré chce využiť na výstavbu trvalej základne na povrchu Mesiaca. Roskozmos spojil svoje sily s vesmírnymi agentúrami iných krajín prostredníctvom projektu Lunar Orbital Platform-Gateway, ktorý sa zameriava na vybudovanie vesmírnej stanice s posádkou obiehajúcej okolo Mesiaca.


Táto orbitálna stanica by slúžila ako brána pre misie na Mesiac a späť. Rusko má pre spoločný projekt poskytnúť niekoľko modulov. V septembri minulého roku však hrozilo, že sa celý projekt rozpadne práve kvôli Roskozmosu. V tom čase sa šéf agentúry Dmitrij Rogozin sťažoval, že USA chcú, aby Rusko v projekte „hralo druhé husle“. 


Do “mesačných” pretekov sa už zapojili aj ostatné krajiny s kozmickým programom. V januári čínska kozmická loď Chang'e-4 pristála na druhej strane Mesiaca. Čína do krátera von Kármán umiestnila svoj “rover”, ktorý tam bude merať a zbierať vedecké údaje o vzniku, formovaní a histórii Mesiaca.