Pripravuje Rusko armádu genetických supervojakov? Vedci len neveriacky krútia hlavami
07 | 07 | 2019 I František Németh

Ruská armáda plánuje vydávať "Genetické pasy", ktoré určia, na akú pozíciu sa daný vojak najlepšie hodí. Genetické pasy by mali tiež dostať všetci Rusi v rámci národnej obrany proti útokom chemických a biologických zbraní. Podľa kritikov to pripomína nacistické eugenické pokusy.


"Podstatou projektu je odhaliť genetické predpoklady vojakov, ktoré by potom umožnili rozdeliť ich k rôznym špecializovaným oddielom armády," upresnil šéf Akadémie vied Alexander Sergejev v rozhovore pre ruskú agentúru TASS. "Idea je porozumieť na genetickej úrovni tomu, kto je viac predurčený pre službu v námorníctve, alebo kto by sa lepšie hodil na parašutistu či tankistu," dodal.

Ruská akadémia vied na projekte spolupracuje s Vojensko-lekárskou akadémiou vied tamojšieho ministerstva. Skúmať nebudú len genetické predispozície k určitým úlohám, ale aj všeobecnejšie predpoklady jedinca na vojenskú službu, napríklad schopnosť odolať vysokému stresu.

Podľa Sergejeva je cieľom pripraviť vojakov na vojny v budúcnosti, kedy sa dá očakávať, že sa budú odohrávať predovšetkým v kyberpriestore. "Nakoniec, vojna v budúcnosti bude predovšetkým vojna intelektu, ľudí, ktorí sa rozhodujú v podmienkach úplne odlišných od tých z minulosti," myslí si Sergejev.

Napätie v Čiernom mori: Vieme, ako dopadol stret námorníctva Ruska a NATO
V Čiernom mori očividne zhustla atmosféra. V oblasti začali ruské vojenské cvičenia, uviedla tlačová služba Čiernomorskej flotily, pričom v rovnakej dobe prebieha cvičenie NATO "Sea Breeze". Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | František Németh


Ruský prezident Vladimir Putin v marci schválil plán na pridelenie genetických pasov všetkým Rusom do roku 2025 v rámci národnej stratégie v chemickej a biologickej bezpečnosti. V podstate sa jedná o vytvorenie masívnej databázy genetických údajov.

Magazín The National Interest podotýka, že podľa kritikov tieto opatrenia až príliš pripomínajú nacistické pokusy v eugenike. Obávajú sa, že genetické pasy môžu slúžiť k rasistickému vyzdvihovaniu pravých "Rusov" a "Slovanov".

Plány na zhromažďovanie veľmi citlivých údajov sa tiež zdajú ako porušenie práv na súkromie. Vedci spochybňujú samotnú ideu genetického pásu ako zdroja informácií o najlepších predispozíciach daného jedinca, nie je vraj možné získať takýto druh údajov. V dnešnej dobe sa dá nanajvýš určiť, k akým genetickým ochoreniam má človek najväčší predpoklad.

Britskému veľvyslancovi v USA unikli diplomatické depeše v ktorých “ohovára” Trumpa a varuje pred hrozbou vojny
Prostredníctvom internej komunikácie britského veľvyslanca v USA, ktoré unikli do médií, varoval Kim Darroch svojich londýnskych nadriadených, že pri najmenšej provokácii týkajúcej sa Iránu, by nevyspytateľná politika amerického prezidenta Donalda... Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič