Nie je to už absurdné? Na Slovensku chce vzniknúť takmer 20 nových strán
07 | 07 | 2019 I Peter Králik/TASR
Na Slovensku by chceli vzniknúť viaceré nové politické strany. Oznámenie o zbieraní podpisov zverejnili na webstránke ministerstva vnútra. Na registráciu potrebujú minimálne 10.000 podpisov od občanov.

Ide o subjekty Šariš, Naše Voľby, Cieľ, Slovenská iniciatíva menšín, Rómske demokratické hnutie, Hlas občana, RADOSŤ Hnutie Slovenska, Únia Štátnej Starostlivosti, Budúcnosť pre Slovensko, Slovenská vlastenecká strana, Pirátska strana, Právo a Povinnosť, Zelenáči - občianska iniciatíva, Rómska strana, Strana Spotrebiteľov, Alternatíva pre Slovensko, Ľudia ulice, Za ľudí.

Na Slovensku je zaregistrovaných viac ako 150 politických strán a hnutí. Od januára sú účinné nové pravidlá pre politické strany, ministerstvo vnútra na ne upozorňuje na svojej webstránke.

Zákon okrem iného určil stranám limity na počet členov, má zabrániť kupovaniu strán a upravuje nakladanie s finančnými darmi. Novinkou je aj to, že názov politickej strany alebo jej skratka nesmú obsahovať meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom, členom štatutárneho orgánu alebo členom prípravného výboru strany.