Ďalšia loď s migrantami si opäť vynútila vylodenie na talianskom Lampeduse
07 | 07 | 2019 I František Németh

Loď "Alex", ktorá v sobotu zakotvila na talianskom ostrove Lampedusa, si v nedeľných skorých ranných hodinách vynútila vylodenie štyroch desiatok prepravovaných migrantov. Zdôvodnila to príšernými hygienickými podmienkami, ktoré boli na palube. Úrady následne plavidlo zadržali.


Ide už o druhý prípad krátko po sebe, kedy sa migrantom podarilo preraziť taliansku blokádu s odvolaním sa na humanitárne dôvody. K tretiemu prípadu sa schyľuje, pretože pri Lampeduse sa vyskytla ďalšia humanitárna loď "Alan Kurdi", ktorá má na palube 65 utečencov. Dá sa očakávať, že aj tá v najbližších hodinách zakotví v talianskom prístave.

Taliansky premiér Matteo Salvini odsúdil humanitárne organizácie, ktoré údajne zneužívajú situáciu migrantov na lodiach, kedy je už natoľko neúnosná, že nezostáva nič iné, len ich prijať. Preto oznámil, že chce presadiť, aby za porušenie zákazu vstupu do talianskych teritoriálnych vôd sa pokuta zvýšila na milión eur. Nasledovalo by aj trvalé zhabanie inkriminovanej lode štátom.

Plachetnicu "Alex" prevádzkuje talianska nezisková organizácia Mediterranea Saving Humans. Zakotvila na rovnakom mieste ako loď Sea-Watch 3, ktorej kapitánka bola nakrátko zadržaná.

Nemecká kapitánka vykonala hrdinský čin, buráca svet. Je novou adeptkou na Nobelovu cenu za mier?
Nenávidená aj milovaná. Pre niekoho zlodejka, pre iných zase hrdinka. Tridsaťjeden ročná kapitánka Carol Racketeová sa rozhodla zachrániť 42 migrantov, aj keď vedela, že ju v prístave zatkne talianska polícia. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Plavidlo "Alan Kurdi" prevádzkuje organizácie Sea-Eye, ktorá oznámila, že sa talianskym premiérom nenechá zastrašiť a do lampeduského prístavu takisto vpláva. "Platí morské právo, aj keď tomu tento predstaviteľ (talianskej) vlády odmieta veriť," uviedla.

12 zabitých a desiatky zranených pri bombovom útoku v Afganistane
Bomba umiestnená v automobile dnes vybuchla pred Riaditeľstvom spravodajských služieb Afganistanu (NDS) v meste Ghazni. Podľa predbežných odhadov explózia má na svedomí viacero obetí. K zodpovednosti za útok sa prihlásil Taliban. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič