Britskému veľvyslancovi v USA unikli diplomatické depeše v ktorých “ohovára” Trumpa a varuje pred hrozbou vojny
07 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Prostredníctvom internej komunikácie britského veľvyslanca v USA, ktoré unikli do médií, varoval Kim Darroch svojich londýnskych nadriadených, že pri najmenšej provokácii týkajúcej sa Iránu, by nevyspytateľná politika amerického prezidenta Donalda Trumpa, mohla viesť k vojne.


Diplomatické depeše posielané do Londýna britským veľvyslancom v USA obsahujú ostré poznámky o temperamente a politike amerického prezidenta Donalda Trumpa. Depeše unikli do denníka Daily Mail, ktorý ich dnes prvýkrát krát zverejnil.


Najstaršie súbory siahajú do roku 2017 a posledné z nich boli napísané len minulý mesiac. Je medzi nimi aj depeša z 22. júna, v ktorej Darroch zdieľa necenzurovaný pohľad do vnútra nevyspytateľnej politiky, ktorú v súvislosti s Iránom sleduje najbližší spojenec Británie.


Hovorí o Trumpovom nedávnom tvrdení, že na poslednú chvíľu odvolal útok proti Iránu v odplate na konanie Teheránu, ktorý zostrelil americký dron. Trump v tej dobe napísal na svojom twíte, že útok na poslednú chvíľu odvolal, lebo mu bolo oznámené, že asi 150 Iráncov by v jeho dôsledku mohlo zomrieť. Darrochove interné poznámky však pripisujú toto rozhodnutie prezidenta jeho snaho o znovuzvolenie vo voľbách v roku 2020.


„ Je viac než pravdepodobné, že Trump nebol nikdy rozhodnutý povoliť útok na Irán, keďže sa obáva reakcie voličov na svoje sľuby z kampane v roku 2016, kedy bol jednoznačne proti vojenským aktivitám USA,“ napísal Darroch.


Darroch, ktorý bol vymenovaný za veľvyslanca rok predtým, ako Trump nastúpil do Bieleho domu, opisuje politiku Washingtonu voči Iránu ako zle koncipovanú a hovorí, že je nepravdepodobné aby sa „tak skoro stali koherentnejšími“. 


Trump má možno „averziu k novým vojenským dobrodružstvám“, ale je čoraz viac ovplyňovaný svojimi vojenskými poradcami, ktorí sú „omnoho väčšou skupinou jastrabov.“ Britský diplomat sa však domnieva, že „len útok na Irán” by mohol "upkojiť Trumpovú administratívu."


Vo všeobecnosti Darrochove depeše opisujú Trumpa ako „nešikovného“ a „nefunkčného“ vodcu, ktorý „vyžaruje neistotu“ a ktorého prezidentovanie by mohlo „naraziť a vybuchnúť “. Dal mu však aj uznanie za jeho schopnosť vykĺznuť zo všetkých škandálov bez zranenia a zvrátiť situáciu, aby sa úplne „neodpísal."


Darroch síce vníma Trumpov štýl vo všeobecnosti Fénixa, ktorý vstane z popola, prirovnáva ho však skôr k Terminátorovi na konci pôvodného filmu s Arnoldom Schwarzeneggerom.


"Trump sa môže vždy vynoriť z plameňov zdevastovaný, ale funkčný, ako Schwarzenegger v posledných scénach Terminátora," píše sa v jedenej depeši. Trumpovu rétoriku opisuje ako “plamennú”, ktorú používa na “vznietenie davov” v jeho kampani a tvrdí, že ide o „zmes faktov a fikcií“. Diplomat zároveň obdivuje aj horlivosť, s akou Trumpoví stúpenci stále stoja na strane svojho kandidáta a atmosféru jeho verejných vystúpení prirovnáva k „masovým cirkevným procesiám“ alebo „významným športovým udalostiam“.