USA chcú v Európe nahradiť „zlý vplyv“ Kremľa "dobrým vplyvom" Washingtonu. Nalejú teda viac peňazí do "nezávislosti" médií
06 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Agentúra pre rozvoj USA (USAID) vydala novú stratégiu na ochranu svojich európskych spojencov pred údajným ruským útokom. Stratégia vo svojej podstate iba navrhuje naliať viac amerických peňazí do miestnych médií a vamerických podnikov na miestny trh.


Tento plán, nazvaný „Rámec rozvoja pre boj proti rakovine Kremľa (CMKI)“, ktorý predstavila agentúra v piatok, má štyri stanovené ciele: pomôcť európskym krajinám chrániť svoje politické systémy pred vonkajšími zásahmi, bojovať proti dezinformačným kampaniam a zároveň znížiť závislosť Európy na ruskej energii a vzájomnom obchode s Ruskom.


S cieľom ochrániť európske národy, vrátane Ukrajiny, ktorá je zaradená do tohto zoznamu, pred možnými útokmi z Ruska, vysielajú USA milióny dolárov do miestnych médií, aby zabezpečili, že sú skutočne „nezávislé“.


Jedenásť strategických mediálnych partnerov naprieč Bosnou, Kosovom, Čiernou Horou, Severnou Macedóniou a Srbskom takto môže s finančnou pomocou z USAID, rozšíriť svoje publikum, pričom diverzifikujú svoje príjmy a zvýšia prítomnosť digitálnych médií,“ uvádza agentúra. Spolu s injekciou amerických peňazí a nástrojmi na boj proti 'falošným správam’ (fake news) od USAID, založili rovnako už v Moldavsku 'Pop-up Newsroom', aby "behaviorálne analýzy a sociálno-mediálne technológie analyzovali a identifikovali dezinformácie.


Avšak nestrannosť amerických vládnych organizácií bola už dávnejšie spochybnená. V máji si Facebook objednal od Poynterovho inštitút pre mediálne štúdie, ktorý prevádzkuje medzinárodnú sieť na kontrolu faktov, aby „certifikoval“ všetkých takýchto kontrolórov faktov z tretích strán. Následne bol však inštitút nútený stiahnuť svoj zoznam „nespoľahlivých spravodajských zdrojov“ po tom, čo sa dokázalo, že samotný Poynterov inštitút je nespoľahlivý.


Na podporu ekonomickej nezávislosti európskych krajín plánuje USAID „odstrániť kontraproduktívne obmedzenia súkromných podnikov a operácií na voľnom trhu“ a „zvýšiť integráciu so západnými ekonomikami“. Správa hovorí, že je potrebné plnohodnotne „otvoriť nové trhy pre podniky v USA“.


Správa naprieč celému textu opakovane obviňuje Rusko z nejasných „škodlivých“ aktivít, ktoré rozvracajú európsku demokraciu. Naopak sa USAID chváli svojim úsilím „na podporu demokracie a právneho štátu na Ukrajine“ tým, že do rôznych organizácií občianskej spoločnosti ako aj do organizácií na miestnej úrovni“ naliali 2,7 milióna dolárov na zaistenie kybernetickej bezpečnosti pre zariadenia na voľby a vyškolili úradníkov volebných komisií.