Ukrajinská tajná služba zatkla povstalca, ktorý môže niesť vinu za pád letu MH17
06 | 07 | 2019 I František Németh

Ukrajinskej tajnej služby sa počas operácie v Donbasu zmocnili niekdajšieho veliteľa protivzdušnej obrany mesta Snižne Volodymyra Cemacha. Informuje o tom ukrajinská redakcia britskej BBC, na ktorú sa odvoláva ČT, s tým, že muž môže patriť k osobám podozrivým zo zostrelenia malajzijského boeingu letu MH17.


Východoukrajinské mesto Snižne leží len dvadsať kilometrov od hraníc s Ruskom a v júli 2014 sa u tam po zostrelení zrútil civilný Boeing. V jeho troskách zomrelo všetkých 298 ľudí, ktorí sa nachádzali na palube.

Skupina medzinárodných vyšetrovateľov, ktorej členmi sú experti z Holandska, Belgicka, Malajzie, Austrálie a Ukrajiny, vlani dospela k záveru, že Boeing 777 zničila raketa zem-vzduch Buk odpálená z priestoru ovládaného separatistami. Medzi možnými podozrivými môže podľa BBC figurovať aj vtedajší veliteľ protivzdušnej obrany vo Snižne Volodymyr Cemach.

Päťdesiatosemročný Cemach je podľa svojho kyjevského obhajcu od konca júna vo vyšetrovacej väzbe v Kyjeve, kde čelí obvineniu z terorizmu. Cemachova dcéra BBC potvrdila, že matka po návrate do bytu manžela nenašla a objavila len krvavé stopy po zápase.

Ústavných sudcov je lepšie voliť verejnou voľbou, vraví minister Gál
Minister spravodlivosti Gábor Gál si myslí, že voliť ústavných sudcov je lepšie verejnou voľbou. Povedal to po 164. rokovaní vlády SR. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | TASR


Ukrajinské úrady sa zdržali vyjadrení. Podľa medzinárodných vyšetrovateľov pred piatimi rokmi Buk na miesto dopravili príslušníci 53. ruskej protivzdušnej brigády dislokované v Kursku. Rusko a separatisti účasť na zostrelení Boeing popierajú a vinu zvaľujú na ukrajinskú armádu.

Minulý mesiac skupina uviedla, že kvôli katastrofe letu MH17 budú súdení Rusi Igor Girkin, zvaný Strelkov, Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko, a to pravdepodobne v ich neprítomnosti.

Girkin alias Strelkov zastával u povstalcov funkciu ministra obrany. Dubinskij velil povstaleckej rozviedke a podľa investigatívnej platformy Bellingcat objednal dodanie komplexu Buk povstalcom. Zaisťoval tiež jeho prepravu na Ukrajinu a transport späť do Ruska.

Dubinského tím údajne zohral kľúčovú úlohu v rozhodnutí o zostrelení lietadla, ktoré povstalci považovali za nepriateľské. Pulatov bol podľa vyšetrovateľov jedným z veliteľov rozviedky separatistov a Charčenko velil ich prieskumnému práporu.

Nemecká kapitánka vykonala hrdinský čin, buráca svet. Je novou adeptkou na Nobelovu cenu za mier?
Nenávidená aj milovaná. Pre niekoho zlodejka, pre iných zase hrdinka. Tridsaťjeden ročná kapitánka Carol Racketeová sa rozhodla zachrániť 42 migrantov, aj keď vedela, že ju v prístave zatkne talianska polícia. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Ján Prokop