Talianska záchranná loď Alex s migrantmi zakotvila na ostrove Lampedusa
06 | 07 | 2019 I TASR

Loď talianskej humanitárnej organizácie Mediterranea Saving Humans, na palube ktorej sa nachádza vyše 40 zachránených migrantov, zakotvila v sobotu v prístave na juhotalianskom ostrove Lampedusa aj napriek zákazu ministra vnútra Mattea Salviniho. Informovala o tom agentúra DPA.


"Vzhľadom na neznesiteľnú hygienickú situáciu na palube loď Alex vyhlásila 'stav núdze' a smeruje do prístavu v Lampeduse, na jediné možné bezpečné miesto, kde môže zakotviť," tvítovala predtým humanitárna organizácia, ktorej loď zachránila vo štvrtok pri brehoch Líbye skupinu 54 migrantov plaviacich sa na gumenom člne.

Aktivisti chceli s plavidlom zakotviť na talianskom ostrove Lampedusa. Na základe ministerského dekrétu jej však bol zakázaný vstup do talianskych teritoriálnych vôd. V piatok organizácia uviedla, že jej plavidlo stále kotví neďaleko Lampedusy.

V snahe zamedziť tomu, aby plavidlo uviazlo na mori Malta vo štvrtok večer oznámila, že po dohode s Talianskom prijme 54 migrantov z paluby lode. Výmenou za to Rímu odovzdá rovnaký počet migrantov, ktorí sa už nachádzajú na Malte.

Mediterranea Saving Humans však v piatok uviedla, že migrantov na Maltu neprevezie. Zdôvodnila to veľkou vzdialenosťou a nepriaznivým psychologickým stavom migrantov na palube lode kotviacej pri Lampeduse.

Nemecká kapitánka vykonala hrdinský čin, buráca svet. Je novou adeptkou na Nobelovu cenu za mier?
Nenávidená aj milovaná. Pre niekoho zlodejka, pre iných zase hrdinka. Tridsaťjeden ročná kapitánka Carol Racketeová sa rozhodla zachrániť 42 migrantov, aj keď vedela, že ju v prístave zatkne talianska polícia. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Ján Prokop