Rozvod zakladateľa Amazonu ho bude stáť 38 miliárd USD
06 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Rozvod zakladateľa americkej obchodnej spoločnosti Amazon Jeffa Bezosa s manželkou MacKenzie Bezosovou v piatok zavŕšil sudca v seattleskej oblasti.


Dokončenie rozvodového konania vydláždilo Bezosovej cestu k získaniu finančného vyrovnania vo výške 38,3 miliardy dolárov v akciách Amazonu. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na tlačovú agentúru Bloomberg.

Amazon je najväčším internetovým maloobchod na svete. V apríli oznámil, že po tom, ako súd schválil rozvod, budú štyri percentá akcií zostávajúcich v obehu - 19,7 milióna akcií - registrované na meno MacKenzie Bezosovej.

Pár, ktorý bol zosobášený 25 rokov, ohlásil svoje plány na rozvod v spoločnom januárovom statuse na sociálnej sieti Twitter. Jeff Bezos si v Amazone zachová 12-percentný kapitálový podiel a zostane najbohatším človekom na svete, píše Bloomberg.

Bezosová uviedla, že svojmu exmanželovi dá hlasovaciu kontrolu nad svojimi akciami. Bezosová v máji prisľúbila, že venuje polovicu svojho imania na charitatívne účely v rámci kampane Giving Pledge, iniciovanej v roku 2010 americkým miliardárom Warrenom Buffettom a spoluzakladateľom spoločnosti Microsoft Billom Gatesom.

Jeff (55) a MacKenzie (49) majú spolu troch synov a jednu dcéru, ktorú si adoptovali z Číny.

Zakladateľ Amazonu má podľa časopisu Forbes majetok vo výške 159,5 miliardy dolárov. Bezos, ktorý je tiež vlastníkom denníka The Washington Post, založil Amazon v roku 1995 a rozvinul ho na jeden z najväčších internetových obchodov. MacKenzie Bezosová je spisovateľka a aktivistka.