Reformovanie EÚ by nemalo zablokovať rozšírenie o balkánske krajiny, tvrdí Merkelová
06 | 07 | 2019 I TASR

Postoj francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, podľa ktorého Európska únia nemôže prijať ďalších členov, pokým nezefektívni svoje riadiace mechanizmy, nemusí znamenať odloženie vstupu balkánskych krajín. Uviedla to v piatok nemecká kancelárka Angela Merkelová.


Merkelová na summite lídrov západného Balkánu a EÚ v poľskej Poznani uviedla, že Macron má pravdu v tom, že je potrebné zlepšiť fungovanie Únie.

Podľa agentúry Reuters však dodala, že prístupový proces balkánskych krajín čakajúcich na prijatie, medzi ktoré patria Albánsko, Srbsko, Čierna Hora a Severné Macedónsko, je dostatočne dlhý na to, aby sa zmienené dva ciele nedostali do kolízie.

"Súhlasím s názorom prezidenta Macrona, že pracovné mechanizmy EÚ musia byť zlepšené," povedala Merkelová. "Nevnímam to ako upustenie od prístupových rozhovorov."

Nemecká kapitánka vykonala hrdinský čin, buráca svet. Je novou adeptkou na Nobelovu cenu za mier?
Nenávidená aj milovaná. Pre niekoho zlodejka, pre iných zase hrdinka. Tridsaťjeden ročná kapitánka Carol Racketeová sa rozhodla zachrániť 42 migrantov, aj keď vedela, že ju v prístave zatkne talianska polícia. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Témou piatkových rozhovorov v Poľsku sú okrem iného prístupové rozhovory s Albánskom a Severným Macedónskom. Európska komisia odporúča otvorenie rokovaní o členstve s oboma krajinami, ministri zahraničných vecí štátov EÚ však na júnovej schôdzke rozhodnutie o termíne ich začatia odložili. Rozhodnutie o ich budúcnosti sa teraz očakáva v októbri.

Macron tento pondelok povedal, že odmietne akúkoľvek formu rozšírenia EÚ predtým, ako nastane hlboká reforma v oblasti jej fungovania.

Vysoká komisárka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová v máji varovala, že neúspech v súvislosti s čo najskorším začatím rokovaní môže podkopať stabilitu v regióne a odradiť od budúcich reforiem, pripomína agentúra AP.

Poľský prezident Andrzej Duda v úvode piatkového poznanského summitu povedal, že EÚ by mala ponúknuť krajinám západného Balkánu jasnú perspektívu členstva. Takáto perspektíva podľa jeho slov zamedzí destabilizácii balkánskeho regiónu a dokáže životaschopnosť celého európskeho projektu. Politické rozhodnutie o ďalšom rozšírení Únie je obzvlášť dôležité v období nadchádzajúceho brexitu, zdôraznil Duda podľa agentúry DPA.

Zruší EÚ dohodou s Tureckom? Kto tomu napomohol?
Dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom z roku 2016, pomohla výrazne znížiť migračný tok na grécke ostrovy, no už dlhšiu dobu zostáva na bode mrazu. Potvrdila to aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá pred tromi rokmi s Ankarou rokovala. V... Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Ján Prokop