Najviac času v práci strávia zamestnanci v juhovýchodnej Európe
06 | 07 | 2019 I TASR

Najviac času v práci strávia zamestnanci v juhovýchodnej Európe. Jednoznačným lídrom v tomto smere je Turecko, kde sa priemerná dĺžka pracovného týždňa podľa údajov Eurostatu šplhá až k 49 hodinám. Pri 5-dňovom pracovnom týždni by to znamenalo takmer 10 hodín denne.


Nadpriemerne vysoké týždenné pracovné časy vykazujú aj krajiny na Balkáne, ktoré nie sú členmi Európskej únie – Srbsko, Severné Macedónsko či Čierna Hora. Z krajín EÚ najdlhšie pracujú Gréci, ktorí v práci strávia týždenne v priemere až 44,2 hodiny.

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka zamestnanci v sektore ubytovacích a stravovacích služieb trávia zvyčajne v práci výrazne viac času ako zamestnanci v iných odvetviach.

"Úplne najdlhší pracovný týždeň v priemere v EÚ nájdeme v poľnohospodárstve (až 45,8 hodiny). Nadpriemerne dlhý pracovný týždeň vykazujú aj stavebníctvo, ťažba, doprava a skladovanie či profesionálne a odborné činnosti, v priemere v EÚ okolo 42 - 42,5 hodiny týždenne.

Bývalí zamestnanci českého T-Mobilu už poznajú svoj trest. Spreneverili dáta zákazníkov
Za krádež a predaj dát zákazníkov boli odsúdení dvaja bývalí zamestnanci českého operátora T-Mobile. Obvodný súd Prahy 10 im právoplatne uložil podmienečné tresty v dĺžke 1,5 a 2,5 roka. Muži tiež musia zaplatiť pokutu, informoval server... Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | František Németh


Viaceré z týchto odvetví sú charakteristické vyšším zastúpením živnostníkov. S výnimkou Rumunska naozaj platí, že čas strávený v práci je v priemere vyšší u živnostníkov (v priemere v EÚ 47 hodín týždenne) ako u zamestnancov (40,2 hodiny týždenne)," tvrdí analytik.

Vo viacerých krajinách EÚ strávia živnostníci prácou týždenne viac ako 50 hodín (najviac v Belgicku - až takmer 53 hodín, najmenej v Rumunsku – necelých 40 hodín).

Na opačnom konci rebríčka, t. j. medzi odvetviami, kde zamestnaní strávia v práci v priemere počas týždňa najmenej času, nájdeme vzdelávanie, verejnú správu, zdravotníctvo a sociálne služby (v priemere v EÚ menej ako 40 hodín týždenne), ale aj energetiku či spracovateľský priemysel (v priemere v EÚ 40,5 - 40,7 hodiny). Dlhší pracovný čas nemusí ešte nevyhnutne znamenať aj vyšší pracovný výkon.

ŠOK: Karel Gott si pokazil vzťah s ďalším členom rodiny. Môže za to jeho žena Ivana?
Karel Gott zrejme zanevrel na svoju najstaršiu dcéru Dominiku. Tá nedávno oslávila jej 46. narodeniny, no otec sa jej vôbec neozval. Kto sa s ňou naopak pokúšal spojiť bola jeho žena Ivana. Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Najkratší pracovný čas v Európe je v krajinách na severe Európy – v Nórsku a Dánsku - v priemere dokonca pracovný týždeň nepresahuje 40 hodín. Kratší pracovný čas však tieto krajiny často nahrádzajú vyššou produktivitou práce. HDP na odpracovanú hodinu tam patrí medzi najvyššie v Európe.

Pri pohľade na dĺžku odpracovaných hodín počas týždňa sa zdá, že Slováci a Česi nepatria medzi absolútnych „workoholikov“ Európy. Česi sú v rámci EÚ v dĺžke pracovného času mierny nadpriemer, v priemere za jeden týždeň odpracujú 41,7 hodiny, čo je približne o pol hodiny viac ako je priemer EÚ. Slováci sa priemeru nevymykajú takmer vôbec – týždenne v priemere odpracujú 40,2 hodiny, čo je približne o 5 minúť menej, ako je priemer EÚ a, naopak, o 5 minút viac ako priemer eurozóny.

V dôsledku povodní v Irkutskej oblasti hospitalizovali vyše 400 ľudí
Už viac ako 400 ľudí previezli do nemocníc v dôsledku rozsiahlych povodní v ruskej Irkutskej oblasti ležiacej na východe Sibíri, informoval v sobotu námestník ruského ministra pre mimoriadne situácie Pavel Baryšev. Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | TASR


Ani z pohľadu rozloženia dĺžky pracovného času medzi odvetvia sa obe krajiny v zásade nevymykajú štandardu EÚ – najdlhšie sa pracuje v oboch krajinách v stavebníctve, poľnohospodárstve a turizme, najkratší pracovný týždeň vykazujú vzdelávanie, energetika, verejná správa či spracovateľský priemysel.

Aj na Slovensku a v Česku platí, že o niečo dlhšie pracujú živnostníci ako zamestnanci. Rozdiel v dĺžke pracovného týždňa týchto dvoch skupín zamestnaných je však o niečo menší ako v priemere v EÚ.

Počet odpracovaných hodín zamestnancov je tak v rámci EÚ jemne nadpriemerný – 40,4 hodiny na Slovensku, 40,7 hodiny v Česku vs 40,2 hodiny v priemere v EÚ a, naopak, u živnostníkov podpriemerný - 45,5 hodiny na Slovensku, 46,4 hodiny v Česku vs 47,0 hodiny v priemere v EÚ. Počtom odpracovaných hodín teda slovenský pracovný trh zásadnejšie nevybočuje z rámca ostatných krajín EÚ.

FOTO V ČLÁNKU: Lauru a jej priateľa zbili na dovolenke pred rokom takmer na smrť. Na svedomí to má majteľ a upratovačka
Dvadsaťšesťročná britská študentka Laura si v Chorvátsku prežila minulé leto najhoršie chvíle v živote. Tešila sa na krásnu dovolenku s priateľom, namiesto toho skončila v lekárskej starostlivosti. Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | Ján Prokop