Najväčším problémom obce Kamenec pod Vtáčnikom je chýbajúca kanalizácia
06 | 07 | 2019 I TASR

Nedostatok vlastných zdrojov neumožňuje samospráve Kamenca pod Vtáčnikom v okrese Prievidza zabezpečiť výstavbu kanalizácie. Chýbajúca investícia je podľa nej najväčším problémom obce. Tá preto čaká na vodárenskú spoločnosť, ktorá by investíciu mala financovať z fondov Európskej únie.


Kamenec pod Vtáčnikom nie je jedinou obcou v okrese, ktorá nie je odkanalizovaná. Budovanie kanalizácií postupne zabezpečuje vodárenská spoločnosť vo viacerých obciach z európskych zdrojov, a to aj v zmysle záväzku SR voči Európskej únii.

"Kedysi úspešný Prievidzský okres, čo sa týka vodárenstva, má teraz problémy s druhou časťou, nie s dodávaním vody, ale odkanalizovaním. Toto je kameňom úrazu aj u nás, občania sa pýtajú, kedy bude kanalizácia hotová, len, bohužiaľ, legislatívne procesy sú niekedy zdĺhavé," povedal starosta Dušan Ďuriš.

Obci sa na začiatku podľa neho nedarilo získať súhlas všetkých vlastníkov pozemkov, napriek tomu sa jej podarilo naplniť pripojiteľnosť na 87 percent.

KRIMI: Polícia zadržala podozrivých z lúpežných prepadnutí na strede a východe Slovenska
Národná kriminálna agentúra v sobotu zasahovala na strednom aj východnom Slovensku. Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | TASR


"Tam snaha občanov je, aby sa pripojili na kanalizáciu, problémy sú vlastne s inštitúciami v susednej obci (Zemianske Kostoľany, s ktorými tvoria aglomeráciu, pozn. TASR), ako sú železnice, vojská. Tam sú schvaľovacie procesy trochu dlhšie. Aby sme boli úspešní, okrem územného musíme vybaviť aj stavebné povolenie a požiadať o dotáciu v rámci výzvy. Pritom my sme vyvinuli aktivitu aj s vodárenskou spoločnosťou už pred vyše dvoma rokmi," spomenul.

Samospráva obce sa tak stretáva s nespokojnosťou tamojších obyvateľov. Tí už raz podpísali súčinnosť, preto sa pýtajú, kde to stojí. "Zaseknutie je v tom, že problémov je viac. Čakáme na to, že vodárenská spoločnosť urobí všetko preto, aby získala dotáciu, aby Slovenská republika našla peniaze na to, aby sa kanalizácia mohla u nás spraviť," skonštatoval Ďuriš.

Samotná obec nemá dostatok zdrojov na to, aby si výstavbu kanalizácie zabezpečila svojpomocne. "Orientačné náklady na aglomeráciu sú vo výške približne 14 miliónov eur, náš ročný rozpočet je pritom vo výške približne milión eur. Neviem si predstaviť, kde by sme peniaze na to zobrali," podotkol starosta.

Vodič v Bratislave neprežil náraz auta do betónového piliéra
06 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Športové vyžitie pre obyvateľov obce zabezpečuje multifunkčné ihrisko, ktoré samospráva vybudovala v minulosti z vlastných zdrojov. Postupom času sa zapojila do rôznych programov a grantov.

"Za posledných päť rokov sme boli úspešní s výmenou a rekonštrukciou verejného osvetlenia, získame kompostéry do domácností, takisto sme vybudovali zberný dvor, kde sa dodáva zvyšná technológia. Aby to nebolo jednoduché, niektoré projekty trvajú dlhšie.

Aktuálne čakáme na podpis zmluvy na rekonštrukciu materskej školy, čo by malo byť najväčšou investíciou," vymenoval Ďuriš.

Zdrogovaný Austrálčan skočil nahý z Karlovho mosta. Naháňali ho policajti aj hasiči
06 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič