MIMORIADNA SPRÁVA: Turecko prepravilo na Cyprus v tajnosti 42 tankov. Sú na dostrel od Nikózie
06 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Napätie medzi Tureckom a Cyperskou republikou sa v uplynulých dvoch mesiacoch vystupňovalo kvôli sporom ohľadom ťažby zemného plynu vo východnom Stredomorí. Turecko v tajnosti prepravilo do okupovanej časti severného Cypru 42 tankov Leopard 2A4.


Stroje nemeckej výroby sa nachádzajú len desať kilometrov od Nikózie, metropoly Cyperskej republiky. Informoval o tom dnes turecký server Ahval s odvolaním sa na grécke médiá.


Tanky aj s muníciou dopravili na ostrov dve lode, ktoré vyplávali z tureckého prístavu Edirne. Tento krok je v rozpore so zákazom amerického Kongresu a nemeckej vlády, prevážať na ostrov zbrane vyrobené v týchto dvoch krajinách, napísal grécky týždenník To Vima.


Napätie medzi Tureckom a Cyperskou republikou sa v uplynulých dvoch mesiacoch vystupňovalo kvôli sporom ohľadom ťažby zemného plynu vo východnom Stredomorí. Pri cyperskom pobreží vykonávajú prieskumné vrty už dve turecké lode. Ankara tradične obhajuje záujmy Severocyperskej tureckej republiky, ktorá vznikla na severe ostrova v roku 1974, kedy tam Turecko vyslalo vojakov v reakcii na pokus nacionalistických cyperských Grékov o prevrat.


V južnej časti ostrova je medzinárodne uznávaná Cyperská republika, ktorá je od roku 2004 členom EÚ. Severocyperskú republiku uznáva len Turecko.


Nikózia tvrdí, že výskumné vrty Ankary nerešpektujú výlučnú ekonomickú zónu Cyperskej republiky a požiadalo Európsku úniu, aby voči Turecku zaujala tvrdší pozíciu. Podľa Ankary majú na nerastné bohatstvo nárok Turecko a teda njmä Turci zo severnej časti ostrova.