Miliónová aukcia "ukradnutej" busty kráľa Tutanchamona v Londýne, rozzúrila Egypt
06 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Busta faraóna Tutanchamona, ako chlapca sa predala v aukčnom dome Christie v Londýne za 6 miliónov dolárov a rozzúrila egyptské úrady, ktoré tvrdia, že sochu, ktorú ukradli  lupiči vyplienením hrobiek, je kultúrnym pokladom a dedičstvom Egypta.


Egyptskí predstavitelia tvrdia, že busta bola ukradnutá z Egypta pred niekoľkými desaťročiami a vyzvali na zrušenie aukcie. Aukčná sieň Christie reagovala. tým, že na predaji nie je nič nevhodné a že busta bola vystavená už niekoľko rokov bez sťažnosti.


"Predmet nie je a nebol predmetom vyšetrovania," uviedla aukčná sieň Christie, jedna z najstarších na svete. Aukcia pokračovala podľa plánu.


Manažment Christie vysvetlil, že busta bola vo vlastníctve nemeckého kniežaťa Wilhelma von Thurna už v šesťdesiatych rokoch minulého toročia a neskôr bola predaná do galérie vo Viedni. Toto tvrdenie však spochybňujú samotné Thurnove deti, ako aj jeho blízky priateľ, ktorý podľa nedávneho vyšetrovania spoločnosti LiveScience, tiež potvrdil, že Thurn nikdy nevlastnil tento kus.


Veľká Británia, ako dlhoročná imperiálna mocnosť, má dlhú históriu kontroverzií týkajúcich sa historických artefaktov, ktoré boli v minulosti získané rôznymi spôsobmi. 


Egypt bol britským protektorátom v priebehu 19. a 20. storočia. Socha kráľa Tuta nie je prvým sporom o archeologické artefakty medzi Káhirou a Londýnom. V roku 2010 egyptská vláda požadovala návrat “Rosettskej dosky”, ktorá umožnila dešifrovanie staroegyptských hieroglyfov, po objavení v roku 1799, a stále je vystavená v Britskom múzeu.


Pozostatky kráľa Tutanchamona objavili archeológovia v roku 1922 a spustili búrku publicity, ktorá obnovila záujem verejnosti o staroveký Egypt. Tutanchamonova slávna zlatá maska zostáva jedným z najznámejších umeleckých diel na svete.