Bývalého nórskeho ministra odsúdili za sexuálne zneužívanie žiadateľov o azyl
06 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Nórsky bývalý minister dostal päť rokov väzenia za sexuálne zneužívanie troch žiadateľov o azyl.


Svein Ludvigsen (72), bol uznaný vinným zo zneužitia svojich právomocí regionálneho guvernéra a zneužitia zraniteľnej situácie troch mladých mužov. Tí tvrdia, že ich rozhodovanie o požiadavke Ludvigsena na sex, mohlo viesť buď k deportácii, alebo k zabezpečeniu trvalého pobytu. Ludvigsen tvrdí, že je nevinný a sľúbil, že sa odvolá. Súd vyniesol verdikt ešte v stredu, no zverejnili ho až neskôr.


Incidenty sa stali v kraji Troms na severe krajiny v rokoch 2011 až 2017. Spomínaní muži, ktorí majú v súčasnosti 25, 26 a 34 rokov, povedali súdu, že sa s Ludvigsenom stretli v čase, keď bol guvernérom Tromsu. Podľa ich slov im ponúkol ubytovanie a prácu, výmenou za sex. K zneužitiam malo dôjsť v Ludvigsenovom dome na vidieku, v hoteli ale aj v jeho kancelárii. Jeden z poškodených mal mať v tom čase 17 rokov, ďalší mal údajne “miernu intelektuálnu poruchu”.


Ludvigsen, ktorý bol v rokoch 2001 až 2005 ministrom pre rybolov a v rokoch 2006 až 2014 guvernérom Tromsu, vinu popiera a plánuje sa odvolať. Počas procesu priznal, že mal sex s jedným z mužov, ale s jeho súhlasom. Styk s ďalšími dvoma však poprel. Súd mu okrem trestu odňatia slobody nariadil, aby mužom zaplatil odškodné 743-tisíc nórskych korún (v prepočte zhruba 77-tisíc eur).