Asistent zástupcu ruského prezidenta bol zatknutý za vlastizradu „s poľským pasom a špionážnym vybavením“
06 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Asistent zástupcu ruského prezidenta na Urale sa ocitol pred súdom s obvinení z vlastizrady. Podľa obvinení mal byť informátorom poľske spravodajskej služby a vlastniť aj špionážne vybavenie. Správu priniesla agentúra TASS.


Alexander Vorobjov bol zatknutý Federálnou bezpečnostnou službou (FSB) za podozrenia z vlastizrady. K dispozícii však nie sú žiadne ďalšie podrobnosti, nakoľko prípad podlieha najvyššiemu stupňu utajenia. Napriek tomu, že Vorobjov predstúpil pred súd so zakrytou tvárou, keďže na hlave mal nasadenú kuklu, jeho totožnosť bola odhalená samotným súdom.


Tridsaťdeväťročný Vorobyov bol označený ako zástupca Nikolaja Tsukanova, ktorý slúži ako prezidentský zástupca v Uralskej federálnej oblasti. Tento federálny okres pozostáva z niekoľkých geograficky a kultúrne blízkych federálnych subjektov Ruska. V tých koná zástupca v mene ústrednej vlády. V Rusku Existuje len osem federálnych okresov, takže zástupcovia prezidenta sú blízkymi osobami k najvyšším vrstvám vládnej moci v krajine.


https://cdnv.rt.com/files/2019.07/5d1f7cc0dda4c849568b4597.mp4

Súdne zasadnutie sa konalo za zatvorenými dverami na žiadosť obžaloby aj obhajoby, takže podrobnosti prípadu zostali verejnosti neznáme. Vorobjovovi bolo nariadená väzba po dobu dvoch mesiacov. Proti tomuto rozhodnutiu sa však odvolal a advokát obvineného ho nazval nezákonným a nepodloženým.


Noviny Vedomosti uviedli, že zdroj nazvaný Vorobjov je „najvyšší civilný úradník zatknutý za zradu, najmenej v poslednom desaťročí“ . Zdroj pre Vedomosti povedal, že obvinený mohol byť pred niekoľkými rokmi najatý poľskou spravodajskou službou. Podľa zdroja denníka Vzglyad mal Vorobjov v čase zatknutia poľský pas a špionážne vybavenie.


Vorobjovov oficiálny životopis hovorí, že bol v januári 2018 menovaný za riditeľa kancelárie Tsukanovej administratívy, zastupujúcej prezidenta Vladimíra Putina v regióne Ural.  Tsukanov pôsobil v rokoch 2010 až 2016 ako guvernér Kaliningradskej oblasti, približne v tých istých rokoch, kedy Vorobjov pôsobil vo vláde regiónu.