Vládne bombardovanie v Sýrii neprežilo 14 civilistov vrátane 7 detí
06 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
V dôsledku bombardovania sýrskych vládnych síl prišlo v oblasti severozápadnej Sýrie o život 14 civilistov vrátane siedmich detí. V sobotu o tom informovala mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktorá monitoruje sýrsku vojnu, píšu regionálne médiá.

Bojové lietadlá a vrtuľníky podnikli v piatok večer nálety na dedinu Muhambal v provincii Idlib. Podľa SOHR pri nich zomrelo 13 civilistov vrátane siedmich detí. Ďalšia žena prišla o život v sobotu ráno počas bombardovania vládnych síl v meste Chán Šajchún v južnej časti Idlibu.



V provincii Idlib, hraničiacej s Tureckom, žijú približne tri milióny obyvateľov. Mnoho z nich však z tejto oblasti počas osem rokov trvajúceho ozbrojeného konfliktu utieklo. Niektoré jej oblasti sú poslednými veľkými baštami povstaleckých vojsk, opozičných proti Ruskom podporovanej vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada v Damasku.

Idlib má byť chránený na základe niekoľko mesiacov starej medzinárodnej mierovej dohody, ale od konca apríla ho čoraz častejšie bombarduje režim a jeho spojenec Rusko. Dohoda vyrokovaná Ruskom a Tureckom sa nikdy nežala úplne uplatňovať, pretože džihádisti sa odmietli stiahnuť z plánovanej nárazníkovej (chránenej) zóny.



Od uzatvorenia dohody prišlo podľa SOHR o život minimálne 520 civilistov. Organizácia Spojených národov (OSN) uvádza, že v Idlibe je poškodených 25 zdravotníckych zariadení.

Oblasť spravuje aliancia radikálnych islamistických skupín Haját Tahrír aš-Šám (HTS, Výbor za oslobodenie Levanty), jedna z niekdajších sýrskych odnoží teroristickej siete al-Káida. V provincii sú okrem nej prítomné aj iné džihádistické a radikálne skupiny.

Vojna v Sýrii pripravila od začiatku marca 2011 o život vyše 370.000 ľudí. Takmer osem miliónov ľudí je v dôsledku viac ako osem rokov trvajúceho konfliktu vnútorne vysídlených a ďalších vyše päť miliónov Sýrčanov opustilo krajinu. OSN vlani v septembri vyčíslila škody spôsobené občianskou vojnou v Sýrii na viac ako 345 miliárd dolárov.