Vráti Putin sporné ostrovy Japonsku? Rokovania sú v slepej uličke
05 | 07 | 2019 I František Németh

Japonská vláda by mala priznať, že ich vyjednávacia stratégia s Ruskom bola neúspešná, napísal zahraničný portál Asahi Shimbun. Dialóg s Moskvou o uzavretí mierovej zmluvy sa teraz ocitol v slepej uličke.


"Teraz už je zrejmé, že rokovania medzi Japonskom a Ruskom o uzavretí bilaterálnej mierovej zmluvy sa zastavili," napísal japonský denník Asahi Shimbun.

Japonský premiér Šinzó Abe urobil ústupok od požiadavky na vrátenie štyroch sporných ostrovov, ktoré boli obsadené Sovietskym zväzom v posledných dňoch druhej svetovej vojny - novej žiadosti sa píše len o ​​dvoch ostrovoch. Avšak ani tento ťah nepomohol japonskému premiérovi k vyriešeniu tejto situácie.

"Abeho administratíva musí uznať, že jej stratégia vyjednávania s Moskvou o týchto územiach neuspela a okamžite ju musí prehodnotiť," uviedol portál.

Rusi rušia pri sýrskych hraniciach s Izraelom GPS signál. Aký majú na to dôvod?
Izraelské lietadla v posledných dvoch rokoch boli svedkami zvláštneho javu. Ich GPS signál náhle prestal fungovať alebo ukazoval zlé údaje. Izrael je presvedčený, že za tým stojí Moskva, tá to ale odmieta, píše The Times of Israel. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | František Németh


V septembri minulého roka Putin náhle navrhol, aby Moskva a Tokio podpísali bilaterálnu dohodu bez predbežných podmienok. Podľa Asahi Shimbun tak dal ruský prezident jasne najavo, že riešenie tohto územného sporu by malo byť odložené na dobu neurčitú.

Abe si však nesprávne vyložil Putinovo vyhlásenie ako želanie uzavrieť mierovú zmluvu. Japonský premiér potom urobil vážnu chybu a sústredil svoje úsilie iba na návrat oboch ostrovov.

"Nedávne stretnutie medzi Abe a Putinom v Osake bolo už 26. v rade. Obaja vodcovia spolu hovorili v súkromí. A pokiaľ by japonský premiér nechápal, čo Putin skutočne myslel tým, keď navrhol mierovú zmluvu bez predbežných podmienok, potom by sa Abe mal hanbiť za svoju diplomatickú naivitu," zdôraznila publikácia.

Faux pas ruského prezidenta vo Vatikáne. Pápež František si na prijatie Putina musel počkať
04 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič