V USA vznikol nečakane vysoký počet nových miest, nezamestnanosť ale vzrástla
05 | 07 | 2019 I TASR

Po nepriaznivých májových údajoch americké ministerstvo práce zverejnilo v piatok nečakane vysoký počet vytvorených nových pracovných miest za mesiac jún.Napriek tomu miera nezamestnanosti vzrástla, aj keď sa očakávala stagnácia. Dôvodom je vyšší počet ľudí, ktorí vstúpili na pracovný trh.


Podľa ministerstva práce vzniklo v americkej ekonomike v júni mimo poľnohospodárskeho sektora 224.000 nových pracovných miest.

Na porovnanie, v máji sa ich po revízii vytvorilo len 72.000. Júnové údaje vysoko prekonávajú odhady, keďže ekonómovia očakávali za minulý mesiac vytvorenie približne 160.000 nových pracovných miest. Vychádzali pritom z pôvodných údajov za máj, ktoré poukazovali na vytvorenie 75.000 nových pracovných pozícií.

Aj napriek omnoho vyššiemu počtu novovytvorených pracovných miest v ekonomike USA, než sa čakalo, miera nezamestnanosti za jún vzrástla na 3,7 % z 3,6 % v máji. Ekonómovia predpokladali, že zotrvá na májovej úrovni. Dôvodom je fakt, že viac ľudí si aktívne začalo hľadať prácu.

Najnovšie pozitívne údaje z trhu práce môžu skomplikovať rozhodovanie americkej centrálnej banky koncom júla, či zníži úrokové sadzby s cieľom podporiť ekonomiku. Napriek tomu väčšina ekonómov predbežne očakáva, že Federálny rezervný systém úrokové sadzby zníži. Zasadnutie Fedu je naplánované na 30. a 31. júla.

Podnikateľ chce od brigádnikov naspäť časť peňazí, ide o takmer 2000 eur. Tí majú strach o svoju výplatu
Majiteľ spoločnosti, ktorý prevádzkoval v Steel Aréne počas Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji gastroprevádzky, chce peniaze od brigádnikov naspäť, píšu Košice dnes. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Peter Bachan