Ústavných sudcov je lepšie voliť verejnou voľbou, vraví minister Gál
05 | 07 | 2019 I TASR

Minister spravodlivosti Gábor Gál si myslí, že voliť ústavných sudcov je lepšie verejnou voľbou. Povedal to po 164. rokovaní vlády SR.


"Keďže je taká patová situácia, že určité hlasy sa nedostávajú k tým kandidátom, na ktorých sme sa dohodli, tak by bolo lepšie urobiť verejnú voľbu," uviedol Gál na otázku, prečo parlament ešte nezvolil dostatočný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu.

"Už sa to naťahuje a ten Ústavný súd má priveľa agendy, priveľa spisov," povedal minister. Dodal, že hodlá využiť všetky svoje možnosti, či už sú to možnosti člena vlády, alebo politika, "ktorý sa dlhodobo pohybuje v týchto sférach, aby som navodil potrebu zvoliť týchto kandidátov".

Marček ponúkal Harabinovi 1. miesto na kandidátke, ten to odmietol. Teraz sa do politiky tlačí cez občianske združenie
Nezaradený poslanec Národnej rady Peter Marček na svojom profile na Facebooku napísal, že sudcovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi ponúkal 1. miesto na kandidátke jeho strany Hlas ľudu. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Na otázku, prečo sa koalícia ešte nedohodla, reagoval s tým, že poslanci Mosta-Híd volili vždy potrebný počet kandidátov a vždy sa na voľbe zúčastnili. Poslancov, ktorí dohodnutých kandidátov nevolili, Gál neidentifikoval, avšak poznamenal, že to určite nie sú poslanci Mosta. "U nás žiadne otázniky neboli. Dokonca sme presadzovali ešte prísnejší proces voľby a otvorenosť voľby. My sme určite za voľbu sudcov," spresnil.

Či nie je za to, aby sa vládne strany dohodli s opozíciou pri ďalšej voľbe, reagoval, že sa treba najprv dohodnúť v koalícii. Dodal tiež, že za druhej vlády Mikuláša Dzurindu bol tiež problém s voľbou kandidátov. "Dosť dlhé roky sme nevedeli navoliť potrebný počet."

POČASIE NA VÍKEND: Dávajte si pozor na horúčavy, v sobotu platia výstrahy
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na sobotu (6. 7.) výstrahy prvého stupňa v troch krajoch Slovenska. Teplota dosiahne podľa meteorológov v niektorých okresoch až 34 stupňov Celzia. SHMÚ o tom informuje na svojej webovej... Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | TASR


Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Ústavný súd má v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.

Zákonodarcom sa v doterajších voľbách nepodarilo zvoliť plný počet chýbajúcich kandidátov. V poslednom hlasovaní, ktoré bolo na aktuálnej schôdzi, vybrali iba dvoch. Spolu tak parlament doteraz zvolil 14 kandidátov. Do plného počtu 18 teda chýbajú ešte štyria.

NEHODY: Vlak sa zrazil s autom, v Tatrách zas spadol turista z 30-metrovej výšky
V katastri obce Horný Pial v okrese Levice došlo k vážnej dopravnej nehode. Na železničnom priecestí sa rýchlik zrazil s osobným autom. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | TASR