ŠKANDÁL: Na oslave bývalej prvej dámy Filipín sa otrávilo cez 260 ľudí, ona ostala v poriadku
05 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Oslava deväťdesiatych narodenín bývalej filipínskej prvej dámy Imeldi Marcosovej nedopadla zrovna najlepšie. Jedlom sa otrávilo až 261 ľudí, ktorí boli následne prevezení do nemocníc v hlavnom meste Manile. S odkazom na oznámenie nemocničného personálu o tom informovala agentúra Reuters. Samotná Marcosová nemala žiadne zdravotné ťažkosti.


Nemocnica vo štvrti Pasig bola podľa svedkov zaplavená pacientmi, ktorí zvracali, trpeli hnačkou a závratmi. Hostia na oslave jedli ryžu, varené vajcia a adobo, teda tradične upravené kuracie mäso dusené v octe a sójovej omáčke.

"Jedlo síce mohlo byť pokazené, ale my zostávame silní," napísala na Facebooku dcéra bývalej prvej dámy Imeem Marcosová, ktorá sa nedávno stala senátorkou.

Imelda Marcosová sa preslávila hlavne vďaka rozsiahlej zbierke topánok, šperkov a umenia, ktorú po sebe zanechala v prezidentskom paláci po páde režimu svojho manžela Ferdinanda Marcosa. Jeho dvadsaťročná prezidentská éra sa zapísala do dejín krajiny najmä kvôli jeho diktátorskej vláde a zneužívaniu štátnych peňazí na súkromné ​​aktivity.

Vráti Putin sporné ostrovy Japonsku? Rokovania sú v slepej uličke
Japonská vláda by mala priznať, že ich vyjednávacia stratégia s Ruskom bola neúspešná, napísal zahraničný portál Asahi Shimbun. Dialóg s Moskvou o uzavretí mierovej zmluvy sa teraz ocitol v slepej uličke. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | František Németh


Odhaduje sa, že do svojho zvrhnutia Ferdinand Marcos spolu manželkou a ďalšími príbuznými rozkradli až desať miliárd dolárov.

Marcosová už niekoľko desaťročí čelí mnohým obvineniam z korupcie. Vlani ju súd odsúdil na 11 rokov väzenia za nelegálne bankové prevody v hodnote 200 miliónov dolárov, Marcosová tieto obvinenia popiera, proti rozsudku sa odvolala a teraz je prepustená na kauciu.

Aj napriek týmto obvineniam sa rodina Marcosových stala v novom režime vplyvnou, aj keď kontroverznou, politickou silou. Bývalá prvá dáma zasadala až do minulého mesiaca v dolnej komore filipínskeho parlamentu a jej dcéra sa stala minulý mesiac senátorkou.

Trump na oslavách Dňa nezávislosti: Pre Ameriku nie je nič nemožné
05 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR