Rusko prešetrí ostreľovanie novinárov na predmestí Donecka, Ukrajinou
05 | 07 | 2019 I Zuzana Perželová

Ozbrojené sily Ukrajiny 2. júla opäť porušili prímerie a zahájili masívne mínometné ostreľovanie územia Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Pod paľbou sa ako obvykle ocitli predmestia Donecka. V dôsledku ukrajinských útokov došlo k poškodeniu troch domov a zraneniu civilistu. Informáciu priniesol korešpondent Fondu strategickej kultúry.


Na miesto ostreľovania dorazila skupina novinárov: vojnový korešpondent agentúry News Front Georgij Medvedev, kameraman štátnej televízie „Rossija“ Oleg Bondarenko, americký nezávislý novinár Patrick Lancaster sprevádzaný zástupcom ľudových milícií DĽR, vojenským korešpondentom Dmitrijom Astrachanom.


Skupina novinárov sa ihneď po príchode na miesto stala terčom ukrajinského mínometného ostreľovania. Ostreľovanie zahájili zo svojich pozícií na území Ukrajiny v dedine Marinka. Za posledný mesiac je to už druhý prípad, keď sa skupina korešpondentov dostala pod mínometnú paľbu ozbrojených síl Ukrajiny.


"Práve ste videli ako mínometný granát 120-milimetrového kalibru zasiahol oblasť osady bane Trudovskaja, v meste Doneck v okamihu, keď sa tam nachádzali novinári", informuje vojenský korešpondent DĽR Dmitrij Astrachan, komentujúc výbuch v „živom vysielaní“.


Novinári sa stretli aj s miestnymi obyvateľmi obce, ktorí sa sťažovali na to, že už tri týždne ostreľujú ich dedinu ráno, cez deň, večer aj v noci. Miestny obyvateľ ukazuje na pieskovisko s hračkami, ktoré sa nachádza na ulici a hovorí, že v susednom dome žije rodina s tromi deťmi a hlavu rodiny v ten istý deň previezli do Doneckej nemocnice s mnohopočetnými črepinovými poraneniami. Zranenia mu spôsobil mínometný granát, ktorý zasiahol dvor jeho rodinného domu.


V prípade ostreľovania novinárov na okraji mesta Doneck začal Vyšetrovací výbor Ruskej federácie trestné konanie.


„Hlavným vyšetrovacím oddelením Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie bolo v súvislosti s delostreleckým ostreľovaním civilistov na území Doneckej ľudovej republiky začaté trestné konanie vo veci trestného činu uvedeného v časti 1 čl. 356 Trestného zákona RF (používanie zakázaných prostriedkov a vedenia metód vojny). V rámci trestného konania budú vyšetrovatelia Vyšetrovacieho výboru RF musieť určiť, či motív ostreľovania novinárov nebol marením práce novinárov a neochota ukrajinskej strany umožniť objektívne mediálne pokrytie udalostí na Donbase“informuje oficiálna webová stránka Úradu.


„Príslušníci Ozbrojených síl, Národnej gardy Ukrajiny a nadriadené úradné osoby Ministerstva obrany Ukrajiny svojimi očividne trestuhodnými príkazmi a činmi, systematicky porušujú normy medzinárodného humanitárneho práva a dávno predtým dosiahnuté dohody o prímerí." V správe sa ďalej uvádza, že Vyšetrovací výbor RF má v úmysle aj naďalej dokumentovať každú skutočnosť kriminálneho správania ukrajinskej armády voči civilistom.