NEUVERITEĽNÉ: Soros a Koch zafinancujú nový „protivojnový“ think tank. Je čas sa naozaj báť?
05 | 07 | 2019 I Gabriel Matta

Na scénu prichádza nový „protivojnový“ think-tank. Jeho úlohou bude podpora novej zahraničnej politiky USA, ktorá má byť založená na diplomacii, namiesto sankcií a vojen. Znie to skvele, kým sa nezistí, že je financovaný Sorosom a Kochom.


Quincy Institute for Responsible Statecraft“ (QIRS) sa postaví proti „nekonečným vojnám“ Washingtonu a bude „spochybňovať základ americkej zahraničnej politiky spôsobom, aký tu za posledné štvrťstoročie ešte nebol“, tvrdí spoluzakladateľ Trita Parsi.

S finančníkom Georgeom Sorosom, prichádzajúcim zľava (aj keď je sotva skutočne ľavicový) a priemyselníkom Charlesom Kochom, ktorý prichádza zase sprava, ide o „jedno z najpozoruhodnejších partnerstiev v modernej americkej politickej históriiuviedol Boston Globe. Je to ako keby ste spojili dva úplne odlišné svety a ešte k tomu aj zdvoch alternatívnych vesmírov.

Globe poznamenáva, že propagácia protivojnového posolstva je „radikálnym pojmom“, keďže takmer každý hlavný think-tank vo Washingtone v súčasnosti podporuje „nejakú variantu neokonzervatívneho militarizmu alebo liberálneho intervencionizmu“.

Je to naozaj bizarné spojenie a vcelku radikálna predstava. Čím viac sa však protivojnové vyhlásenia dostávajú do mainstreamu, tým lepšie. Ak QIRS bude naozaj robiť a obsahovať to, čo má uvedené na obale, väčšina skutočných protivojnových aktivistov a čitateľov sa nebude príliš zaoberať otázkou, kde si think-tank zohnal svoju štartovaciu hotovosť. Soros a Koch totiž hodili do banku spoločne až 500.000 USD.

Svoj projekt si pomenovali po Johnovi Quincy Adamsovi, ktorý v roku 1821 vyhlásil, že USA „nechodia do zahraničia hľadať príšery, ktoré majú zničiť“, ale sú „dobrými priateľmi slobody a nezávislosti všetkých“. Think-tank ponúkne platformu progresívnym hlasom a antikonvenčným konzervatívcom.

Možno sa teda domnievať, že QIRS bude "pravdepodobne" obhajovať kroky, ako napríklad odsun amerických vojakov z Afganistanu a Sýrie, čo by ukončilo vojnu zmeny režimov v týchto krajinách a znamenalo by to aj "menej konfrontačnú" politiku voči Číne a Rusku.

Problémom tu však nie je samotný koncept a ideál. Je tu len pochybnosť, či môžeme všetky tie pekné reči brať aj skutočne vážne, keďže odtlačky Sorosových a Kochových prstov v aktuálnych nekonečných vojnách, konfliktoch a zmenách režimov sú už nezmazateľné, a to po celom svete.  Niekoľko známych think-tankov financovaných Sorosom, ako napríklad Centrum pre americký pokrok, či Atlantická rada, neboli práve tými najväčšími mierotvorcami vo svete think-tankov. Soros bol tiež prepojený s „pro-demokratickou“ európskou skupinou Avaaz, ktorá obhajovala bezletové zóny v Líbyi a pomáhala narúšať režimy vo Venezuele a Iráne.

V roku 2017, Sorosom financovaný think-tank 'európskych hodnôt' označil 2 327 ľudí ako "užitočných idiotov" pracujúcich pre Rusko za to, že sa objavili vo vysielaní Russia Today. Obvinenia nápadne pripomínali  McCarthyovský štýl útoku na každého, kto nie je dostatočne loajálny k prevládajúcim názorom západnej propagandy.

Aj Koch mal svoje prsty v deštrukčnej politike USA kde kade od Iraku až po Venezuelu. Napriek údajnému odporu proti vojne v Iraku, však nezávislý novinár Caitlin Johnstone poznamenáva, že Koch je významným darcom neokonzervatívnemu americkému inštitútu, ktorého členovia sú považovaní za popredných architektov tejto invázie.

QIRS plánuje začať svoju činnosť v septembri a kým sa nerozbehne, nebude možné posudzovať jeho prácu. Avšak vzhľadom na to, že organizácie financované Sorosom a Kochom v minulosti stáli na strane propagujúcej a podporujúcej vojny, aby slúžili najmä záujmom ich donorov, je obtiažne uveriť tomuto náhlemu “osvieteniu” a vnímať to celé akokoľvek dôveryhodne.