Komentár Alexeja Pacholina: Kam letí „Stepný orol“? O vojenskej spolupráci medzi Kazachstanom a USA
05 | 07 | 2019 I Alexej Pacholin (Fond strategickej kultúry) Preklad: Zuzana Perželová

Podrobnosti v poradí štvrtého päťročného plánu vojenskej spolupráce medzi Kazachstanom a USA (na roky 2018 - 2022) neboli zverejnené.


28. júna sa v Kazachstane skončili medzinárodné vojenské cvičenia „Stepný orol 2019“, ktoré sa uskutočnili v Alma-Atinskej oblasti na základni školiaceho centra „Ilijskij“. Cvičenia sa zúčastnili členské štáty NATO (Veľká Británia a Turecko).


Špecifikom tohtoročných cvičení bola absencia americkej armády, ktorá sa predtým na nich pravidelne zúčastňovala. Medzi krajinami, ktoré vyslali svojich vojakov do Kazachstanu, okrem Veľkej Británie a Turecka,  figuruje  India, Kirgizsko a Tadžikistan. Skladba vojakov armád zúčastnených štátov na vojenských cvičeniach skôr evokuje snahu dodať cvičeniam neutrálny charakter, aby sa predišlo zbytočným otázkam adresovaných Nursultanu (od 23.3.2019 zmena názvu hlavného mesta Kazachstanu, na počesť dlhoročného prezidenta Nursultana Nazarbajeva, pozn. red.) o rozvoji vojenských vzťahov so Spojenými štátmi. Účasť na cvičeniach hlavného vojenského spojenca Spojených štátov, t.j. Spojeného kráľovstva nám však nedovoľuje opomenúť vojensko-politické plány Západu vo vzťahu ku Kazachstanu.




Zdroj: mod.gov.kz

Cvičeniam dodali mierový rozmer. Ich cieľom, ako  poznamenáva  ministerstvo obrany Kazachstanu, je zlepšenie praktických zručností veliteľov a mnohonárodných jednotiek pri ich nasadzovaní v mierových operáciách vrátane vzájomnej spolupráce medzi zahraničnými jednotkami a ich riadením. Počas cvičenia si kazašskí a zahraniční vojaci  precvičovali postupy a procesy súvisiace s výkonom služby na kontrolných stanovištiach, eskortovanie a sprevádzanie humanitárnych dodávok a hliadkovanie v teréne a v obývaných oblastiach.


Čo sa týka vojenskej spolupráce medzi Kazachstanom a Spojenými štátmi, tak tá sa realizuje už štvrť storočie. Prvým krokom k tejto spolupráci bolo pristúpenie Kazašskej republiky k programu NATO “Partnerstvo za mier” v roku 1994. Nová fáza vojenskej spolupráce medzi oboma krajinami sa datuje od roku 2003.  Vtedy bol podpísaný prvý päťročný plán vojenskej spolupráce (na roky 2003 - 2007) na základe, ktorého USA začali Kazachstanu poskytovať vojensko-technickú pomoc a školiť kazašských špecialistov vo svojich vojenských školách. Od tej doby už boli prijaté štyri takéto plány (na roky 2008 - 2012, 2013 - 2017 a 2018 - 2022). Detaily posledného plánu podpísaného koncom minulého roka počas oficiálnej návštevy kazašskej vojenskej delegácie v Spojených štátoch neboli zverejnené. Podľa niektorých  údajov sa zameriava na dve hlavné oblasti: príprava kazašských vojakov a spolupráca v sfére vojensko-námornej flotily prostredníctvom, ktorej sa Američania snažia získať prístup k vojenskej infraštruktúre Kaspického mora.


V rámci programu „Partnerstvo za mier“ vykonáva Kazachstan spolu so Spojenými štátmi a Spojeným kráľovstvom od roku 2003 spoločné vojenské cvičenia pod názvom „Stepný orol“, ktoré sú formálne zamerané na výcvik jednotiek pre mierové operácie. Rozsah ozbrojených síl nasadených pri týchto cvičeniach je malý. Pre Američanov je však oveľa dôležitejšia možnosť vojenského a prieskumného preniknutia na územie Kazachstanu a možnosť priamych kontaktov s kazašskými vojakmi. Cvičenie „Stepný orol“ sa uskutočnilo v roku 2014 v Nemecku, v roku 2016 vo Veľkej Británii a v roku 2018 v USA. Posledná fáza cvičení, ktorej sa zúčastnil kazašský mierový prápor "KAZBAT",  sa uskutočnila  na polygóne „McCrady“ v štáte Južná Karolína.




Zdroj: sarbaz.kz

Vojenská spolupráca medzi Kazachstanom a Západom sa rozvíja nielen s Anglosasmi. V marci 2019 sa uskutočnili rokovania štábov ministerstiev obrany Kazachstanu a Nemecka na základe, ktorých   bol podpísaný plán vojenskej spolupráce medzi oboma krajinami na rok 2019. Delegáciu Kazachstanu na rokovaniach viedol vedúci odboru medzinárodnej spolupráce Olžas Khusainov. V rámci plánu sa predpokladá výmena skúseností medzi jednotkami špeciálnych síl, ich zaškolenie s cieľom efektívneho používania digitálneho monitorovacieho systému a simulácia bojových operácií armády NSR. Plánované sú sa aj spoločné mierové operácie a spolupráca medzi verifikačnými centrami Kazachstanu a Nemecka. Osobitne boli preskúmané otázky vojenského vzdelávania, ktorému Západ vo vzťahu ku Kazachstanu venuje osobitnú pozornosť.


V amerických vojenských školách od roku 2015 pripravujú seržantov pre kazašskú armádu. V roku 2016 boli štyria vojaci z Kazachstanu, ktorí skončili jazykové kurzy, umiestnení do vyššej námorníckej akadémie amerického námorníctva na výcvik. Počet výcvikových kurzov pre sežantov kazašskej armády vzrástol o 50%. Kazašskí vojaci si v USA osvojili činnosť seržantského štábu letectva, vojenského námorníctva, protivzdušnej obrany, vojenskej polície a inštruktorov bojového výcviku. Na základni seržantského zboru Ministerstva obrany Kazachstanu v Ščučinsku sa uskutočnil spoločný výcvikový kurz príprav seržantov v trvaní od 6 mesiacov. Podľa rozsahu napredovania v službe, vojaci, ktorí  prešli prípravou podľa amerického systému, budú môcť zaujať dôstojnícke a vyššie pozície a vytvoriť základ vplyvu USA.




Cvičenia "Stepný orol 2017" / sputniknews.kz

Ani zmena na poste vrcholového vedenia Kazachstanu situáciu nezmenila. K zmene došlo po neočakávanom vyhlásení prvého prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva (od roku 1990 do 2019, pozn. red.) o odstúpení zo svojej funkcie a vymenovaní predsedu senátu hornej komory kazašského parlamentu Kasym-Žomarta Tokajeva za dočasného prezidenta republiky.  Zástupca amerického ministerstva zahraničných vecí vzápätí oznámil , že Kazachstan je prioritným a strategickým partnerom USA, ktoré sa spoliehajú na pokračovaní vzájomnej spolupráce týkajúcej sa “širokého spektra otázok”. Americké ministerstvo zahraničných vecí plánuje pokračovať v dvojstrannej spolupráci vo všetkých oblastiach, vrátane vojenskej a vojensko-technickej.


Medzi tým vojenská spolupráca Kazachstanu a Západu vyvoláva v Moskve otázky. Uvedená pozícia Moskvy vyvstala na pozadí nedostatočného progresu v oblasti vojenskej integrácie prostredníctvom Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB) a podpory aktivít Ruska v boji proti terorizmu v Sýrii. 30. mája, v predvečer prezidentských volieb v Kazachstane, vydanie StanRadar.com publikovalo  rozhovor  s anonymným zdrojom z administratívy prezidenta RF pod titulkou "V Moskve sa nakopila veľká nespokojnosť s pozíciou Kazachstanu". Zdroj sa zmienil o odmietavej pozícii Kazachstanu uznať Krym ako súčasť Ruska, o aktivitách amerických vojenských biológov v referenčných laboratóriách v Almate a taktiež o neochote vyslať kazašskú humanitárnu, alebo vojenskú misiu do Sýrie, tak ako to urobilo Arménsko.




Cvičenia "Stepný orol 2017" / sputniknews.kz

Ruskí analytici  poukazujú na to, že pozícia odmietnutia vyjsť Moskve v ústrety v takých dôležitých pre ňu otázkach, ako je uznanie Krymu, vyvoláva pochybnosti o tom, na koho strane bude Kazachstan v prípade, ak dôjde k ešte závažnejšiemu zhoršeniu vzťahov so Západom. Pochybnosti sú zintenzívnené celým radom vnútropolitických krokov, akými je prechod z azbuky na latinku a „rozvíjanie“ vo verejnom priestore témy hladu v 30. rokoch 20. storočia (hladomoru). Na Ukrajine bola uvedená téma etapou ideologickej prípravy štátneho prevratu v roku 2014. Ďalším dráždivým faktorom v tejto sérii je vojenská spolupráca Kazachstanu so Spojenými štátmi a Veľkou Britániou.