Vedci sa nechajú “zmraziť” v Arktíde, aby získali bezprecedentnú celoročnú štúdiu (VIDEO)
04 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Vedci zo 17 krajín sa vydajú na ambicióznu a bezprecedentnú plavbu do Arktídy, kde nechajú svoju loď zamrznúť v ľade na jeden celý rok. Chcú tak dôkladne naštudovať dôsledky klimatických zmien na severe našej planéty.


Tím vedcov sa v septembri vydá nemeckým ľadoborcom RV Polarstern na expedíciu do veľkej ľadovej kryhy v Severnom ľadovom oceáne. Tam vedci počkajú, kým okolo nich zamrzne more. Po “zakotvení” (uviaznutí) v tvrdom ľade, postavia dočasné zimné výskumné tábory na ľade smerom k severnému pólu. Náklady na expedíciu sa odhadujú vo výške 158 mil. USD a počas najnižších dosiahnutých teplôt vedci vykonajú pokusy s cieľom zistiť ako sa arktický ľad formuje. 



Loď bude vybavená početnými zásobami a vedeckým vybavením. Expedícia však bude izolovaná takmer bez akejkoľvek možnosti núdzovej evakuácie. Teploty môžu klesnúť na -50°C a polárna noc, keď Slnko nevystúpi nad horizont, bude trvať 150 dní. Tím plánuje vybudovať aj oplotenie okolo svojich táborov, ktoré budú slúžiť ako poplachový perimeter, kvôli nebezpečenstvu ľadových medveďov, a najmenej šesť ľudí bude zabezpečovať „hliadku ľadových medveďov“. 


“S robotikou a rôznymi technickými vymoženosťami sa dá dosiahnuť naozaj veľa, ale vizuálne a manuálne pozorovanie, či meranie to nedokáže plnohodnotne nahradiť a to práve potrebujeme získať" povedal bádateľ morského ľadu Marcel Nicolaus, ktorý je súčasťou misie. "Musíme ísť von a utáboriť sa priamo na ľade."



Tím zahŕňa výskumníkov z USA, Číny, Ruska a Japonska, ktorí sa budú striedať každé dva mesiace a dostanú sa na loď inými ľadoborcami alebo lietadlami. „Doteraz sme boli vždy odrezaní od tohto regiónu a chýbajú nám základné pozorovania klimatických procesov v centrálnej Arktíde, najmä počas najtuhšej zimy,“ povedal vedúci misie Markus Rex. "Toto sa teraz po prvý krát zmení." 


Misia MOSAiC, ktorú vysiela Multidisciplinárne observatórium pre štúdium arktického podnebia dúfa, že zlepšie porozumenie klimatických zmien Arktídy a jej globálnych dôsledkov povedie k bezpečnejšej plavbe na moriach a k lepšej informovanosti politikov, čo môže priniesť kvalifikovanejšie rozhodovanie tejto dôležitej téme celého ľudstva.