V prípade dvoch obžalovaných Rómov v kauze policajnej razie súd čaká na Európsky súd pre ľudské práva
04 | 07 | 2019 I TASR

Okresný súd Košice I vo štvrtok odročil na neurčito pojednávania v prípade dvoch obžalovaných Rómov v kauze policajnej razie v Moldave nad Bodvou spred šiestich rokov. Milan H. a Roland D. sú obžalovaní z trestného činu krivej výpovede proti zasahujúcim policajtom.


Samosudca pri zdôvodnení odročenia v oboch prípadoch poukázal na to, že kauzou sa aktuálne zaoberá Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

"Vzhľadom na skutočnosť, že sa uskutočňuje konanie na Európskom súde pre ľudské práva v oblasti zákonnosti, respektíve nezákonnosti, uznesenia inšpekcie Policajného zboru, súd vyčká, respektíve bude sa riadiť ďalšími skutočnosťami, ktoré by mohli alebo mali mať za následok, aby bolo hlavné pojednávanie vytýčené v iných termínoch," uviedol sudca Ladislav Bujňák.

KRIMI: Polícia rieši dva prípady krádeže v Prešovskom kraji
Polícia na východe rieši dva prípady krádeže, krajský policajný hovorca z Prešova Igor Pavlik informoval, že v prvom z nich páchateľ ukradol z prevádzky trafiky v Prešove viac ako 1600 kusov škatuliek cigariet rôzneho druhu. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | TASR


V kauze sú obžalovaní celkovo šiesti Rómovia z osady Budulovská, ktorí uviedli, že ich policajti bezdôvodne a brutálne bili.

Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra SR, ktorá zásah z 19. júna 2013 preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietajú a celý proces vnímajú ako nespravodlivý.

V prípade obžalovaného Milana H. súd zdôvodnil odročenie na neurčito aj tým, že počká na rozhodnutie košického krajského súdu vo veci sťažnosti obhajoby v ďalšom konaní.

Sťažnosť sa týka uznesenia o zamietnutí žiadosti o preklad príslušných listín do maďarčiny pre obžalovaných, ktorí podľa obhajcov slovenčinu dostatočne neovládajú.

Smrteľný požiar na ruskej ponorke sa začal v priestore pre batérie
Minister obrany Sergej Šojgu informoval o nových detailoch v súvislosti s požiarom na ruskej ponorke, ktorý si vyžiadal 14 životov. Potvrdil, že ponorka bola poháňaná jadrovým reaktorom a že požiar vznikol v batériovom priestore. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Obhajca obžalovaných Roman Kvasnica v reakcii pre novinárov uviedol, že rozhodnutie ESĽP môže mať zásadný význam pre všetkých šesť trestných konaní.

"Myslím si, že inšpekcia ministerstva vnútra alebo po novom úrad inšpekčnej služby nevyšetrila dostatočne policajný zásah z Moldavy nad Bodvou, a z toho potom vyplývajú mnohé právne konzekvencie, predovšetkým, že pokiaľ toto nebolo riadne vyšetrené, pokiaľ sa v tomto trestnom konaní porušili základné ľudské práva a slobody poškodených, tak celé to trestné konanie nie je možné použiť ako dôkaz v tých šiestich trestných konaniach, kde obhajujeme," povedal.

ROPA NA VÝCHODE: Priesaky prírodnej ropy v Sobranciach zalarmovali úrady
Priesak prírodnej ropy v Sobranciach sa potvrdil v ďalších prípadoch. Prítomnosť asfalto-bitúmenovej zložky sa zistila v dvoch studniach, ďalšie tri prípady čakajú na expertízu. Ide tak o ďalšie priesaky po tom, čo sa ropa v apríli objavila v... Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | TASR