Svet podľa Trumpa, alebo päť zmätočných vyhlásení z Washingtonu
04 | 07 | 2019 I Gabriel Matta

Americkí predstavitelia nie sú predsa žiadni nováčikovia, aby robili neuvážené vyhlásenia, ktoré v ostatných častiach sveta momentálne vyvolávajú údiv a značnú pozornosť. Zdá sa však, že Washington sa v posledných mesiacoch ocitol v úzkych.


S napätím, ktoré stúpa nad Iránom, obchodnou a technologickou vojnou, ktorá zúri v plnom prúde s Čínou a problémami prisťahovalectva na južnej hranici USA sa zdá, že bombastické vyhlásenia z Washingtonu prichádzajú akosi unáhlene a a nie príliš vhodne.


„Molekuly slobody“


Nie je veľkým prekvapením, že americkí politici ospevujú šírenie „slobody a demokracie“ po celom svete. Americký minister energetiky Mark Menezes, však posunul tento autorizovaný americký koncept do úplného extrému. V máji označil americký skvapalnený zemný plyn LNG ako export “molekúl slobody”, čím sa pokúsil o znovuoživenie energetického exportu z krajiny. Tento “počin” možno určite považovať za jeden zo spôsobov, ako zviditeľniť potrebu zvýšenia vývozu energie do Európy. Len možno nie najpresvedčivejší, ale jednoznačne najúsmevnejší.


„Molekuly slobody“: Amerika ide exportovať LNG ako „slobodný plyn“.
Americké ministerstvo energetiky premenovalo skvapalnený plyn na skvapalnený zemný plyn (LNG) v snahe presvedčiť európske a ázijské trhy, že jeho produkt je lepší ako lacnejšie dodávky z Ruska. Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič

„Zbrane na nepoužívanie“


Nikto nikdy nemôže obviňovať USA zo skromnosti, pokiaľ ide o výdavky na zbrojenie. To iba pre prípad, že by si niekto nedajbože myslel, že sú to nejakí lakomci. Trump ubezpečil Američanov, že (ešte raz) zvýši vojenský rozpočet krajiny, aby zabezpečil, že Amerika má „najviac najlepšie zbrane na svete.”


Na nákupnom zozname sa totiž ocitli “úplne nové jadrové zbrane". Ale nebojte sa! Trump ich "nikdy" neplánuje použiť, takže je to všetko dobré a máme byť spokojní. Človek by sa aj upokojil, ale stále tam niekde vzadu hryzie otázka, prečo sa v takom prípade vôbec obťažuje s ich výrobou? Pravdepodobne Američania momentálne nemajú žiadne iné chúlostivejšie nedostatky, ako napríklad zdravotníctvo. Aspoň môžu umrieť v mieri a s myšlienkou, že ich aj po smrti budú chrániť “najviac najmodernejšie zbrane na svete”.


Rusko pochybuje o Trumpovej snahe o jadrové odzbrojenie
28 | 04 | 2019 | Washington Post

Irán porušil dohodu ešte skôr „ako existovala“


Washington v poslednej dobe vysloviil množstvo obvinení na adresu Teheránu. Ale jedno z nich bolo naozaj priam z dielne teoretickej fyziky a teórie časopriestoru. Biely dom tento týždeň vyhlásil, že Irán porušil jadrovú dohodu z roku 2015 "ešte pred jej existenciou”. Sťažnosť sa síce okamžite stretla s výsmechom a jednoznačnou otázkou: “Ako je možné porušiť dohodu, ktorá ešte neexistuje?” Na druhej strane však pri takejto komédii mrzne úsmev na tvári. Ono to vôbec nie až také smiešne.


Trump chce Irán a Sýriu odrezať od celého sveta. Sankcie uvalil už aj na deti
Hospodárska vojna Washingtonu proti Iránu tento víkend prekročila všetky hranice a keby do toho neboli zatiahnuté aj deti, vyznela by až malicherne. Hráčom počítačových hier v Iráne a Sýrii bol odopretý prístup k populárnej videohre 'League of... Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Nebolo to prvýkrát, čo americkí predstavitelia cielene vyvolávajú všeobecný skepticizmus s účelovým permanentným odsúdzovaním Iránu. Minister zahraničia Mike Pompeo pravdepodobne očakával lepšiu reakciu, keď povedal, že Teherán je „takmer určite“ zodpovedný za útoky na dva ropné tankery v Ománskom zálive. Zjavne nečakal, že to svet bude chcieť aj dokázať a nepostačí iba ukázať prstom. Predložené dôkazy však priniesli viac otázok a medzinárodného spochybnenia, než očakával Pompeo.


Pentagon tvrdí, že „dokázal“ vinu Iránu za útoky na tankery. Tentokrát už vo farbe
Americké námorníctvo vydalo nové fotografie následkov útoku na ropné tankery v Ománskom zálive. Fotografie majú ukazovať iránsky motorový čln, ktorý sa približuje k jednému z plavidiel, aby odstránil nevybuchnutú mínu. Čítať ďalej
18 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Dohoda s Čínou musí byť „výhodnejšia pre nás“


Všetci špičkoví vyjednávači veľmi dobre vedia, že najlepší spôsob, ako uzavrieť dohodu výhodnú pre všetky strany, je hneď na začiatku oznámiť, že konečná dohoda musí byť pre konkrétnu jednu stranu výhodnejšia, ako pre ostatné. 


Dobre, dobre. Možno to tak nie je. Napriek tomu si to Donald Trump zjavne myslí, lebo nedávno presne takto naštartoval svoje úsilie dosiahnuť novú obchodnú dohodu s Čínou. Trump jednoznačne vysvetlil svojim voličom, že dohoda musí byť „lepšia pre nás ako pre nich“ a „naklonená k výhodám pre USA“, pretože (údajne) predtým nemali USA žiadne „výhody“ zo vzájomného obchodu. Takto sa podľa Trumpa “vyjednáva”.


Čína žiada Indiu, aby sa s ňou spojila v snahe odvrátiť šikanózne obchodné praktiky USA
Čínske úrady vyzvali indickú vládu, aby sa pripojila k úsiliu ďalších krajín účinne kompenzovať potenciálne negatívny vplyv „protekcionistickej“ a „jednostrannej“ obchodnej politiky zo strany USA, ktorá v posledných mesiacoch stupňuje napätie a... Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Čína by si však nemala robiť ťažkú hlavu z nejakej dohody. Keby aj Peking niekedy podpísal dohodu s USA, Trump by ju neskôr pokojne vypovedal, lebo by sa ňou mohla neprijateľne narušiť nerovnováha v nejakom alternatívnom vesmíre ... alebo niečo také.


Ako plánuje Biely dom počas leta zvládať samých seba je čoraz otáznejšie. Tieto otázky však najskôr súvisia s oznámením kandidatúry do nastávajúcich volieb. Veď čo je hlavnou úlohou politika? Celosvetový mier? Alebo nedajbože riešenie svetovej chudoby, či globálneho tepľovania? Nie! Hlavnou úlohou politika je byť znovuzvolený.