Putin pred svojou návštevou Talianska vyzdvihol Salviniho prístup k Rusku
04 | 07 | 2019 I TASR

Ruský prezident Vladimir Putin vyzdvihol talianskeho krajne pravicového ministra vnútra Mattea Salviniho za "vľúdny prístup" k Rusku. Putin to povedal pre štvrtkové vydanie denníka Corriere della Sera pred svojou návštevou Ríma a Vatikánu, informovala agentúra AFP.


Podľa Putina jeho strana Jednotné Rusko úzko spolupracuje so Salviniho protiimigračnou nacionalistickou stranou Liga Severu (LN).

"Liga a jej líder Salvini aktívne podporujú obnovu plnej spolupráce medzi Talianskom a Ruskom. Presadzujú rýchle zrušenie protiruských sankcií, ktoré zaviedli Spojené štáty a Európska únia," uviedol.

Washington i Brusel uvalili sankčné opatrenia na Rusko po jeho anexii Krymu v roku 2014 a údajnej účasti Moskvy na vojnovom konflikte na východe Ukrajiny.

Oceňujúc Salviniho, ktorého LN skončila v Taliansku na čele májových volieb do Európskeho parlamentu, Putin vyhlásil, že obaja politici sa stretli už v roku 2014 v Miláne.

Strašil Bruselom, teraz tam má teplé miestečko a slušný príjem. Milan Uhrík platil Facebooku tísíce eur za reklamy
Poslanec Európskeho parlamentu za stranu Kotleba-ĽSNS Milan Uhrík získal svoje kreslo aj vďaka dobre zaplatenej reklame, píšu Aktuality.sk. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"Diskutovali sme o vyhliadkach rozvoja taliansko-ruských vzťahov a väzbách medzi Ruskom a EÚ. Salvini má vľúdny prístup k našej krajine a je dobre informovaný o tamojšej situácii," vyhlásil šéf Kremľa.

Putin takisto zdôraznil svoje "sympatie" k štvornásobnému talianskemu expremiérovi a miliardárovi Silviovi Berlusconimu, neslávne známemu vďaka škandálom, obvineniam z korupcie a obvineniu z daňových únikov.

"Silvio je politikom svetového významu, skutočným lídrom, ktorý na medzinárodnej scéne naplno presadzuje záujmy svojej krajiny. Viaže nás dlhoročné priateľstvo," povedal ruský prezident.

Putin sa počas svojej štvrtkovej jednodňovej návštevy Talianska stretne s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom, premiérom Giuseppem Contem, ako aj s Berlusconim.

SIS varuje pred Nočnými vlkmi, Blaha a spol. za nimi lietajú priamo do Moskvy. Kde je tá bájna "jednotná línia" v zahraničnej politike?
Riaditeľ SIS Anton Šafárik môže poslancov varovať pred ruskými hrozbami koľko len chce - niektorí sa za nimi aj tak vyberú priamo do Moskvy. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Napriek pokračujúcej diplomatickej kríze medzi Moskvou a Západom talianska vláda vyzýva na zmiernenie sankcií voči Rusku.

Šéf Kremľa sa zúčastní aj na zasadnutí Fóra rusko-talianskeho dialógu občianskej spoločnosti. Ešte predtým navštívi Vatikán, kde má na programe stretnutie s pápežom Františkom.

Historické centrum Ríma je v súvislosti s Putinovou návštevou z bezpečnostných dôvodov uzavreté - neprejazdných je zhruba 50 ulíc. Talianske médiá priniesli správu, že môže dôjsť k rušeniu signálu mobilných telefónov.

Rusko má „politickú vôľu“ dohodnúť sa na znížení počtu zbraní. Loptička je ale na americkej strane
Rusko sa neusiluje o preteky v zbrojení, ide mu len o vlastnú ochranu, povedal Vladimir Putin krátko po pozastavení zmluvy INF v reakcii na jej vypovedanie Spojenými štátmi. Moskva je otvorená novej dohode o znížení počtu zbraní, ale USA sa k nej... Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič