Kosovo zakázalo vstup predstaviteľom zo Srbska
04 | 07 | 2019 I TASR

Kosovo zakázalo srbským predstaviteľom z dôvodu ich "sústavnej propagandy a falošných správ" vstup na svoje územie. Vyhlásil to vo štvrtok činiteľ kosovského ministerstva zahraničných vecí. Podľa agentúry AFP tento krok opäť roznieti diplomatické spory medzi Prištinou a Belehradom.


Srbsko a jeho bývalá provincia Kosovo, kde žije prevažne etnicky albánske obyvateľstvo, majú stále napäté vzťahy aj po dvoch desaťročiach po krvavom vojnovom konflikte a odtrhnutí sa Kosova, čo Belehrad neuznal. Obe krajiny sa doteraz často napádajú na diplomatickej úrovni.

"Ministerstvo zahraničných vecí nepovolí žiadnemu činiteľovi z Belehradu navštíviť Kosovo a všetky žiadosti budú odmietané dovtedy, pokiaľ bude pokračovať takéto správanie," povedal Jetlir Zyberaj, poradca kosovského ministra zahraničných vecí.

Podľa jeho slov je dané opatrenie odpoveďou na "sústavnú propagandu a falošné správy" o Kosove a jeho obyvateľoch.

Silné výbuchy otrasili centrom Minska. O život prišla jedna žena (FOTO, VIDEO)
Oslavy Dňa nezávislosti v bieloruskom hlavnom meste Minsk sa zmenili na tragédiu. Minimálne dva výbuchy otrasili mestom uprostred oslnivej ohňostrojovej show a rozbili okná v okolitých budovách. Minimálne jedna osoba prišla v súvislosti s týmto... Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Zyberaj takisto obvinil Belehrad z pokusu o vytvorenie "tzv. humanitárnej krízy na severe Kosova, ohrozujúcej tamojšiu srbskú populáciu".

Sever Kosova s tam žijúcimi početnými etnickými Srbmi je lojálny voči Srbsku a protestuje proti clám Prištiny, ktoré odrezali prísun tovaru zo Srbska do tohto regiónu. Belehrad tvrdí, že uvalenie 100-percentného cla na srbské výrobky viedlo na severe Kosova k nedostatku potravín a liekov.

Priština však svojho suseda obviňuje z "umelého vytvárania" krízy, pričom tvrdenia o nedostatku zmienených položiek odmieta.

Putin pred svojou návštevou Talianska vyzdvihol Salviniho prístup k Rusku
Ruský prezident Vladimir Putin vyzdvihol talianskeho krajne pravicového ministra vnútra Mattea Salviniho za "vľúdny prístup" k Rusku. Putin to povedal pre štvrtkové vydanie denníka Corriere della Sera pred svojou návštevou Ríma a Vatikánu,... Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | TASR


Zatiaľ čo činitelia z Prištiny takmer nikdy nenavštevujú Srbsko, predstavitelia z Belehradu, najmä tí, ktorí majú na starosť otázky Kosova, pravidelne podnikajú cesty za srbskými komunitami v tejto bývalej provincii.

Kosovo nehodlá zrušiť colné tarify, pokiaľ Belehrad neuzná jeho suverenitu. Srbsko - na druhej strane - odmieta s Kosovom vyjednávať, pokiaľ nedôjde k zrušeniu cla. Oba štáty pritom potrebujú normalizáciu svojich vzájomných vzťahov, čo je podmienkou Európskej únie pre začiatok prístupových rokovaní.

Rusko má „politickú vôľu“ dohodnúť sa na znížení počtu zbraní. Loptička je ale na americkej strane
Rusko sa neusiluje o preteky v zbrojení, ide mu len o vlastnú ochranu, povedal Vladimir Putin krátko po pozastavení zmluvy INF v reakcii na jej vypovedanie Spojenými štátmi. Moskva je otvorená novej dohode o znížení počtu zbraní, ale USA sa k nej... Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič