Jana Teleki: Viktor Orbán s V4 zachránil budúcnosť národnej identity štátov Európskej Únie
04 | 07 | 2019 I Jana Teleki

Mnohí si neuvedomujú vážnosť boja, ktorý prebiehal na politickom pozadí Európskeho parlamentu, nielen o pozície vo vrcholných funkciách, ale aj o možnosť priamejšie uplatňovať poslanecké mandáty, pomery politických síl v jednotlivých krajinách a maximálnym spôsobom obmedziť lobistický vplyv Georga Sorosa v europarlamententnej aristokracii, ktorá mala veľmi výrazné tendencie vedenia Európskeho parlamentu k obmedzovaniu suverénnych práv členských štátov.


Judit Sargentini odviazala krajiny V4.

Šesťdesiat osem stranová správa Sargentiny, plná výčitiek na adresu maďarskej demokracie, vyjadrení o potláčaní demokratických a ústavných práv Maďarov, diktátorskom správaní Viktora Orbána a jeho principiálnom zotrvaní na ochrane hraníc a v prístupe k vybavovaniu migrantov, podľa zistení maďarských médií, boli výsledkom jasnej intervencie lobistov Georga Sorosa. Maďarská hrdosť a národné povedomie sa vzbúrili proti tejto klasifikácii a Orbánova politika viedla k viacerým jednostranným rokovaniam a politickým dohodám, najmä s Talianskom a Poľskom, ktoré boli najpevnejšími spojencami Viktora Orbána. Prudké reakcie európskych ľudovcov, ktorí vyslovene chceli vylúčiť Viktora Orbána a FIDESZ, viedli k zostaveniu 3-člennej komisie, ktorá má rozhodnúť o tom, či bude FIDESZ vylúčený z ELS.

Pred voľbami do EP, Manfred Weber ako najviac preferovaný kandidát a zástupca Junckersa nepochyboval o tom, že jeho politická dráha by mohla byť prerušená a opakovane napádal Maďarsko invektívami. Neuvážené konanie Webera viedlo k stanovisku, že FIDESZ chce zostať v ELS, ale pre jeho protimaďarské prejavy nepodporí jeho kandidatúru. Po ukončení analýzy správy Judit Sargentini, respektíve predložení množstva dôkazov o jej účelovosti, viedlo k  52%-nej podpore FIDESZ-u v Európskych voľbách a rekordná účasť v  krajinách V4 vytvorila predpoklad pre silný politický vplyv strednej Európy.

Defenestrácia spitzenkandidátov

Hoci intenzívne predvolebné stretnutia Viktora Orbána so Salvinim a poľským premiérom naznačovali rôzne scenáre, zaslepenosť Webera, ELS a socialistov naznačovali, že neberú vážne realitu a mienia obísť aj prípadné fiasko vo voľbách. Prebehlo niekoľko operatívnych stretnutí medzi zástupcami V4, na ktorých Orbán prezentoval výsledky rozhovorov s Matteom Salvinim, dokonca aj s francúzskym prezidentom. Macron si uvedomil, že jeho strana utrpela fiasko, ale má šancu uplatniť vplyv cez zvyšok francúzskych mandátov. Predmetom rokovaní V4 boli kandidátske pozície. Prioritne nedať šancu kandidátom doterajších štruktúr ELS a socialistom a vylúčiť Webera a Timmersmanna pri špičkových kandidatúrach. Rozložená a zoslabená ELS, v ktorej lobovali poslanci Fideszu a podobne rozložení socialisti nemala silu na vyrokovanie takých podmienok, aby ich kandidáti mali vôbec šancu na úspech.

Angela Merkel vyhlásila, že Orbán s Macronom zabil šancu spitzenkandidátov.

Mimoriadne prijatia predstaviteľov V4 u Donlada Trumpa, výnimočne dobré vzťahy Mattea Salviniho s Trumpom, jasná proti migračná politika a sprísnené opatrenia nielen na maďarských hraniciach, ale aj na mori, začali prinášať nielen výsledky, ale aj ostrejšie konflikty s členskými štátmi EÚ. Len pre niekoľkými dňami zatkli v Taliansku kapitánku lode ktorá priviezla nelegálnych migrantov, narážala do policajných lodí a Salvini vyzval belgického ministra vnútra na prijatie tejto lode s migrantmi a kapitánku lode Sea-Watch, ktorá čelí obvineniam z terorizmu, Salvini nazval vojnovým zločincom.

V4 so Salvinim a s podporou Macrona nastavili demarš liberálom, socialistom a úplatným lobistom ELS.

Obsadenie vrcholových postov možno nekorešponduje s ideálnym výberov členov V4. Dokonca v boji o rôzne miesta v EP aj  SMER manipuloval s nomináciou Šefčoviča, čo vyzerá ako obchod, ale štruktúry EP sú zachránené od najviac kritizovaných lobistov a eurokratov, ktorí boli nástrojom zasahovania do národných suverenít. Nastáva zvláštna situácia, keď vzniká virtuálna frakcia mimo socialistov, liberálov a ľudovcov na princípe konsenzu krajín V4 v spojení s Talianmi. Zamlčovanie pravdy o imigrácii, idealizovanie ich príchodu a  integrácie, Merkelovej štátnicky neuvážené pozývania a asertivita bez reálneho obrazu schopnosti migrantov integrovať sa a prijímať naše kultúrne tradície a sociálne systémy, priniesli výsledok. Podporu dostávajú nové politické sily, medzi ktoré V4 určite odo dnes patrí. Orbánov Fidesz, ktorý obsadil miesta vo všetkých 22 výberoch EP  bude schopný reagovať na prejavy podobné Judit Sargentini.

Eurokracia sa poučila

Voľba dnešných predstaviteľov EP vyvoláva rôzne politické výhrady, špekulácie o väzbách a možných náklonnostiach, no tieto voľby do EP a úplný pád spitzenkandidátksej teórie ovládnutia parlamentu sú realitou, s ktorou dennodenne budú musieť noví funkcionári žiť a zároveň mať na zreteli, že sú pod silnou politickou kontrolou. Budú musieť zabudnúť na elitársky spôsob delenia Európy, ako aj na to, že nariadiť zásah do autonómie národných štátov nebude možné podľa predstáv Sargentini a rôznymi vplyvmi poznačeného Junckersa.

Soros

George Soros, ktorý sa po smrti brata viac zradikalizoval, do svojich konceptov čoraz najčastejšie angažuje svojho syna. Na rozdiel od seniora, ktorý je self-made man a pamätá si na určité sociálne hodnoty, mladší Soros - manažér vyrástol v blahobyte, uvažuje v intenciách, pri ktorých národné alebo sociálne hľadisko nehrá žiadnu rolu a v EP si hľadá sebe podobných. Orbán vytesnil Sorosa z Maďarska a v súčasnosti získava na svoju stranu aj tých, pre ktorých Soros v minulosti nepredstavoval existenčný problém. V4 mala dostatočnú synergiu, aby v európskych voľbách dosiahla taký úspech, s ktorým ani v najhorších snoch európski ľudovci a socialisti nepočítali. Skončilo ich vládnutie bez akceptovania názorov V4, podobne ako aj kastovanie a politické elitárstvo.

Judit Sargentini siala vietor a žala búrku.

Spojenie V4, Talianska a Francúzska je akousi novou virtuálnou frakciou, ktorá má vplyv naprieč celým Európskym parlamentom.