James Krapfl: Ak Čaputová nezradí svoje ideály, ľudia uvidia falošné sľuby Kotlebu
04 | 07 | 2019 I TASR
Slovensko môže byť na ceste k slušnejšej a čestnejšej spoločnosti. Má totiž prezidentku, ktorá tieto hodnoty stelesňuje, a občanov, ktorí sú ochotní za ne bojovať. Krajina už dozrela. Pre TASR to povedal profesor James Krapfl z McGillovej univerzity v kanadskom Montreale, ktorý sa špecializuje na strednú a východnú Európu.

"Slováci nikdy nezabudli (aspoň nie nadlho), že nakoniec všetko závisí od nich, občanov. Nemôžu sa spoliehať na iných, že pre nich vytvoria ten druh spoločnosti, v akej chcú žiť. Skutočnosť, že slovenská spoločnosť sa nedala - zväčša - zviesť fašistickými 'populistami' a 'kresťanskými' farizejmi, je znakom toho, že krajina dozrela," myslí si Krapfl.

Experiment vyšiel celkom dobre

To, že má krajina v prezidentskom paláci ženu, je podľa neho milé, ale nie je to tá najdôležitejšia vec. Na rozdiel od prvej slovenskej premiérky má prvá slovenská prezidentka na základe ústavy viac nezávislosti.

"Iveta Radičová bola zvolená na hrebeni vlny verejného nadšenia, ale potom ju podomlela vlastná strana a koaliční partneri. Zostáva však jedným z najrešpektovanejších predošlých slovenských premiérov. Prezidentovi dáva slovenská ústava oveľa viac nezávislosti a myslím si, že Zuzana Čaputová si tú svoju udrží. A rád by som dodal, že Slovensko už predsa malo hlavu štátu - ženu. Volala sa Mária Terézia a ten experiment vyšiel celkom dobre," uviedol profesor.

Zo všetkých Stredoeurópanov, ktorí sa zúčastnili na revolučných udalostiach v roku 1989, Slováci podľa profesora zostávajú najvernejší revolučnému odkazu, a to preto, že sa odvtedy museli zmobilizovať znova - najprv v 90. rokoch a nedávno v reakcii na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Citoval Mečiara

"Môže sa zdať čudné, že teraz zacitujem Vladimíra Mečiara, ale keď bol členom Verejnosti proti násiliu, všimol si, že 'ľudia chcú niekoho, komu by mohli veriť'. Mal pravdu a vybudoval si politickú kariéru, pretože ľudia si mysleli, že môžu v neho veriť – len aby sa neskôr sklamali. Ak prezidentka Čaputová nezradí ideály, na ktorých si založila kampaň a pre ktoré ju občania zvolili, tak nesklame a väčšina ľudí bude potom schopná vidieť falošné sľuby a povrchné riešenia samozvaných demagógov, ako je Kotleba," myslí si profesor.

Krapfl vyučoval aj na univerzitách v Bratislave a v Trenčíne. Hovorí plynule po slovensky. V roku 2013 vydal knihu s názvom Revolúcia s ľudskou tvárou: Politika, kultúra a spoločenstvo v Československu po 17. novembri 1989. Je držiteľom viacerých ocenení za svoje publikácie i profesorskú činnosť. V súčasnosti dokončuje niekoľkoročný výskumný projekt s názvom Demokracia a občania na Slovensku od roku 1968.