EXTRÉMIZMUS? Dvaja nemeckí novinári venujúci sa krajnej pravici dostali list s bielym práškom
04 | 07 | 2019 I TASR

Dvaja nemeckí novinári, ktorí písali o krajnej pravici, dostali listové zásielky s bielym práškom - ako sa neskôr ukázalo, išlo o prášok do pečiva. Vo štvrtok o tom informovala dortmundská polícia, píše agentúra DPA.


Hovorkyňa polície uviedla, že prípadom sa bude zaoberať špeciálna jednotka, ktorá má na starosti pravicový extrémizmus.

Jeden z listov bol adresovaný novinárovi verejnoprávnej rozhlasovej stanice WDR, ktorý intenzívne pokrýva neonacistickú scénu a už v minulosti sa stal terčom vyhrážok. Druhý list dostal novinár na voľnej nohe, ktorý sa takisto venuje extrémizmu krajnej pravice.

Na jeho adresu boli vyslané jednotky hasičského zboru, ktoré list prevzali, aby mohli podozrivý prášok preskúmať.

"Tieto listy sú opäť raz dôkazom, že novinári, ktorí vyšetrujú extrémne pravicové spektrum, sú vystavení zvýšenému riziku," povedal hovorca Zväzu nemeckých novinárov (DJV) Hendrik Zörner. Zároveň vyzval bezpečnostné orgány, aby uznali závažnosť týchto hrozieb.

KRIMI: Polícia rieši dva prípady krádeže v Prešovskom kraji
Polícia na východe rieši dva prípady krádeže, krajský policajný hovorca z Prešova Igor Pavlik informoval, že v prvom z nich páchateľ ukradol z prevádzky trafiky v Prešove viac ako 1600 kusov škatuliek cigariet rôzneho druhu. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | TASR


Ako pripomína DPA, z vraždy nemeckého komunálneho politika Waltera Lübckeho z Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ku ktorej došlo začiatkom júna v meste Wolfhagen v spolkovej krajine Hesensko, je podozrivý 45-ročný pravicový extrémista Stephan E. Ten sa k tomuto násilnému činu aj priznal, no neskôr svoje priznanie odvolal.

Vyšetrovatelia predpokladajú, že išlo o vraždu motivovanú pravicovým extrémizmom, keďže Lübcke sa počas masovej migrácie do Nemecka zasadzoval za práva žiadateľov o azyl, za čo dostával vyhrážky od prívržencov krajnej pravice.

Krajne pravicová a protiimigračná strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) od svojho založenia v roku 2013 dosahuje značnú podporu voličov. V Nemecku sa čoraz častejšie konajú i demonštrácie proti imigrantom, píše DPA.

„Chceme žiť v mieri“: Otec utopeného chlapca Alan Kurdi nalieha na zastavenie zahraničných konfliktov
Kríza utečencov, ktorú svet nedávno zažil, je výsledkom zahraničných zásahov na Blízkom východe a inde vo svete, povedal Abdullah Kurdi, utečenec, ktorý pri úteku zo Sýrie prišiel o celú rodinu. "Vyzývam tieto krajiny, ktoré podporujú vojny a... Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič