BVS má obrovské problémy, upozorňuje jej nastupujúci šéf P. Olajoš
04 | 07 | 2019 I TASR

Iba ten, kto nechce vidieť, nevidí, že Bratislavská vodárenská spoločnosť má obrovské problémy. Pre TASR to povedal jej nastupujúci nový šéf Peter Olajoš.


Poukázal, že od roku 2015 vodárňam klesol rapídne čistý zisk zhruba z troch miliónov eur zhruba na 600.000 eur a odpisy majetku prevyšujú investície do majetku v priemere zhruba o štyri milióny eur ročne.

Olajoš upozornil, že BVS má dve dcérske spoločnosti (Infra Services a Bionergy, poznámka TASR), ktoré sa podľa neho tvária ako samostatné "bojové" jednotky, bez koordinácie čohokoľvek s materskou spoločnosťou.

"K tomu treba pripočítať prevádzkové problémy ako starnutie zamestnancov, zameranie sa na riešenie len akútnych stavov bez strategického konceptu a úplná ignorácia medzinárodnej spolupráce i moderných trendov vo využití vody ako jedinej strategickej suroviny 21. storočia," priblížil Olajoš, ako vníma situáciu v BVS. Všetko vyššie uvedené je podľa neho v sektore, v ktorom BVS nemá žiadnu konkurenciu a ceny sú regulované, teda všetko je predvídateľné a plánovateľné.

VIEME MEDZI PRVÝMI: Billa musí zaplatiť miliónovú pokutu!
Sieti supermarketov Billa kontrolóri v posledných dňoch uložili pokutu vo výške jedného milióna eur, informujú Hospodárske Noviny. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"Z môjho pohľadu je preto najpodstatnejšie do roku 2022 BVS postaviť "z hlavy na nohy", začať aplikovať normálne a medzinárodne vyskúšané štandardy manažmentu od predstavenstva až po "posledného" zamestnanca," deklaroval nastupujúci šéf bratislavských vodární.

Vyvodzovať chce tiež zodpovednosť na všetkých úrovniach riadenia a pripraviť strategický plán na obdobie do roku 2032, znenie ktorého má odsúhlasiť 100 percent akcionárov.

Olajoš vo svojom rozvojom pláne, zverejnenom na webe hlavného mesta, vidí BVS v roku 2022 ako stabilizovanú regulovanú spoločnosť, s prijatým strategickým plánom do roku 2032 a vyrovnaným investičným dlhom.

KISKA A SPOLUPRÁCA? Sadnime si, podpíšme to, vyzýva lídrov strán. Prišlo aj na "slušnosť"
Exprezident Andrej ​Kiska v utorok zverejnil video na svojej facebookovej stránke, kde hovoril aj o tom, s kým si spoluprácu vie a tiež nedokáže predstaviť. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Cena vody by mala podľa neho v tom čase zodpovedať už nákladom a zmenená má byť aj firemná kultúra a štýl riadenia.

Na konci svojej prezentácie má s otáznikmi uvedené aj "100-percentné ovládnutie BVS mestom Bratislava? a prípadné? zapojenie strategického investora?" "Čo sa týka vety s mnohými otáznikmi, zopakujem, len čo som povedal na neverejnom vypočutí, verejnom vypočutí a aj na predstavení sa pred mestskými poslancami. Je to posledná veta v mojej prezentácii, ktorej účelom je pohnúť všetkých akcionárov k rozmýšľaniu, čo si želajú mať v strategickom pláne," vysvetlil.

Ako tvrdí, najbližší mu je koncept BVS ako "stadtwerke" v zmysle nemeckého modelu, ktorý sa tam uplatňuje pre vodu, elektrinu, iné verejné služby už približne 70 rokov a podľa Olajoša funguje.

Trump obhajuje podmienky migrantov v amerických zadržiavacich centrách
Americký prezident Donald Trump obhajuje stav amerických zadržiavacich centier aj napriek rastúcej kritike podmienok, ktoré v nich vládnu. V stredu o tom písala agentúra AP. Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | TASR


Pri Olajošovi členovia výberovej komisie uviedli aj odporúčanie, že bude potrebovať vo vodárňach silný odborný tím a jasný mandát na dosiahnutie s mestom dohodnutých míľnikov. Ten to však nevníma negatívne, podľa neho v ére 21. storočia akýkoľvek líder potrebuje tím, s ktorým dokáže plniť úlohy a vytýčené ciele.

Olajoš uspel vo výberovom konaní, výber odobril bratislavský primátor Matúš Vallo a koncom júna ho schválili bratislavskí mestskí poslanci. Na otázky TASR odpovedal s tým, že ho čaká ešte Valné zhromaždenie BVS, a preto sa vyjadril ako čakateľ na pozíciu predseda predstavenstva BVS.

Akcionármi BVS sú obce a mestá v územnej pôsobnosti spoločnosti, pričom majoritným akcionárom je mesto Bratislava.

KRIMI: Zlodeji kradnú aj včely, majiteľovi vznikla škoda takmer 1000 eur
Zlodeji kradnú aj včely, naposledy sa tak stalo v katastri obce Poniky v okrese Banská Bystrica, kde včelárovi zmizli štyri úle vrátane včelstiev. Informovala o tom v stredu banskobystrická krajská polícia na svojej facebookovej... Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | TASR