ZÁHADA: Vatikán povolil otvoriť dva hroby priamo vedľa Baziliky Sv. Petra
03 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Vo Vatikáne sa budúci týždeň otvoria dve hrobky v snahe preveriť či náhodou ostatky jedného z tiel neobsahujú DNA zmiznutej Emanuely Orlandiovej. Dcéra služobníka pápeža Jána Pavla II. zmizla pred 36 rokmi. Dievča malo iba 15 rokov, keď v roku 1983 odišla do centra Ríma na hodinu flauty. O osude dievčaťa nie sú dodnes žiadne konkrétne informácie. Jej rodina požaduje, aby Vatikán zverejnil dokumentáciu k celému prípadu.


Dve hrobky sa nachádzejú na malom germánskom cintoríne neďleko Baziliky Sv. Petra, , ktorý je vyhradený pre cirkevné osobnosti nemeckého alebo rakúskeho pôvodu.


Vatikán vo svojom vyhlásení uviedol, že hrobky otvorí 11. júla za prítomnosti členov rodiny Orlandiových. Nariadeniu na otvorenie hrobov predchádzal anonymný tip adresovaný rodine zmiznutého dievčaťa, ktorý nabáda vyšetrovateľov, aby sa “Pozreli kde ukazuje anjel”. V anonyme bola aj priložená fotka anjela, ktorý bol identifikovaný nad kniežacou hrobkou priamo vo Vatikáne.


Aj keď to môže znieť ako príbeh zo slávenj knihy „Da Vinciho kód“, zúfalá rodina je pripravená nasledovať akékoľvek možné indície, aby zistila pravdu.


Zmiznutie Orlandiovej je podľa agentúry Reuters jednou z najväčších moderných záhad v sídle katolíckej církvi a zároveň predmetom divokých špekulácií talianských médií. O jej zmiznití vzniklo už niekoľko teórií. Podľa jednej za zmiznutím stojí mafia, podľa inej zas bolo dievča unesené s cieľom prinútiť Taliansko k prepusteniu tureckého teroristu Mehmeta Aliho Agcyho, ktorý v roku 1981 na vatikánskom námestí Sv. Petra vážne postrelil vtedajšieho pápeža Jána Pavla II. Podľa ďalšej hypotézy nemalo zmiznutie žiadnu spojitosť s Vatikánom a jednalo sa o čisto kriminálny motív znásilnenia.


Prípad si znovu získal pozornosť minulý rok v decembri, keď sa pri renovácii jednej z budov diplomatického zastúpenia Vatikánu v Ríme našli dve sady ľudských kostier. Analýza DNA však vyvrátila, že by patrily Orlandiovej.