RADÍME: Aj pre malý dlh v Sociálnej poisťovni nemusí žiadateľ dostať úver
03 | 07 | 2019 I TASR

Poistenci by nemali podceňovať dlhy voči Sociálnej poisťovni. Aj v prípade, že nie sú uvedení v zozname dlžníkov na webovej stránke poisťovne, pretože majú dlh nižší ako 3,32 eura, táto pohľadávka, aj keď je nízka, im nezanikla a dlh stále existuje.


Práve z tohto dôvodu môžu mať problémy získať úver v banke. Ide najmä o živnostníkov a ostatné SZČO a tiež o zamestnávateľov – fyzické osoby. Sociálna poisťovňa totiž bankovým inštitúciám poskytuje kompletné informácie o solventnosti žiadateľov o úver, teda aj o ich relatívne nízkom dlhu.

Sociálna poisťovňa vedie podľa zákona o sociálnom poistení na svojej webovej stránke verejný elektronický zoznam dlžníkov, ktorý sa aktualizuje štyrikrát mesačne a sú v ňom všetky právnické a fyzické osoby, ktoré dlhujú poisťovni viac ako 3,32 eura.

Majetkové priznanie má Matovič prázdne, manželkine miliónové majetky chátrajú
Ubytovňa, hotel, pozemky ba dokonca historická budova. Toto všetko je majetok, do ktorého Igor Matovič s manželkou investovali, no postupom času chátra ako jeho hnutie Obyčajní ľudia. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Zároveň je poisťovňa povinná efektívne vymáhať pohľadávky a predpisovať dlžníkom na úhradu len tie pohľadávky, ktoré presahujú výšku 5 eur. Čiže aj dlžník s nízkou sumou dlhu stále zostáva dlžníkom, hoci už nemusí byť zverejnený vo verejnom zozname dlžníkov.

Dlžné čiastky mu v prípade ďalšej platobnej nedisciplinovanosti môžu časom narastať, až presiahnu hranicu 3,32 eura, resp. 5 eur a opätovne sa tak zaradí do zoznamu dlžníkov a do procesu vymáhania pohľadávky.

"V praxi sa stretávame s tým, že problém so získaním úveru v banke majú zamestnanci, pretože ich zamestnávateľ neoznámil Sociálnej poisťovni vymeriavací základ, teda hrubú mzdu zamestnanca, ktorú banka potrebuje vedieť pri rozhodovaní o udelení úveru.

V takýchto prípadoch to znamená pre zamestnanca časovú komplikáciu, pretože poisťovňa na základe jeho podnetu potom musí dodatočne vyzývať zamestnávateľa na doručenie potrebných údajov," zdôrazňuje hovorca poisťovne Peter Višváder.

EÚ má problém s"fejkami". Ekonomika vďaka tomu ročne stratí až 63 miliárd eur!
Kľúčové sektory hospodárstva v Európskej únii prídu ročne kvôli falšovaniu v prepočte o 63 tisíc eur, čo predstavuje 7,4 percenta všetkých predajov. Napríklad v Českej republike tieto odvetvia stratia 16,16 miliardy korún, teda 8,2 percenta ročného... Čítať ďalej
06 | 06 | 2019 | Roman Suchý