Neschválenie bezpečnostnej stratégie je neplnením úloh koalície, tvrdí M. Fedor
03 | 07 | 2019 I TASR

Neschválenie Bezpečnostnej stratégie SR parlamentom podľa exministra obrany Martina Fedora znamená, že si koalícia neplní úlohy. S tým nesúhlasí predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Tvrdí, že stratégie boli schválené vládou a sú pre ňu záväzné.


Poslanec Eduard Heger doplnil, že sa ju pokúsia zaradiť do programu nasledujúcej schôdze Národnej rady SR.

"Dokument je pre mňa mimoriadne dôležitý na to, aby som vedel vyhodnotiť, že si vládna koalícia plní programové vyhlásenie vlády," skonštatoval Fedor.

Podľa svojich slov si nie je istý tým, či má koalícia dostatok "energie" na to, aby pretlačila SNS, ktorá nesúhlasí s niektorými formuláciami v stratégii. Keďže vláda dokumenty schválila, nevidí dôvod na to, aby tak neurobila aj "fungujúca vládna koalícia" v parlamente.

Dankovi sa občas nepodarí rešpektovať líniu zahraničnej politiky, vraví Lajčák
Aj keď na samotnej návšteve Ruska nie je nič zlé, dôležité je rešpektovať jednotnú líniu slovenskej a európskej zahraničnej politiky, čo sa predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi "občas nepodarí". Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | TASR


Podľa Bugára bolo zvykom, aby dokumenty schválil aj parlament, zdôraznil však, že je to vládny materiál a platí. "Keby neplatil, už dávno by bol v národnej rade," povedal. S názorom Fedora nesúhlasí. Vláda má podľa jeho slov vlastný program a na jeho základe boli tieto materiály schválené. "Pre vládu je to záväzný materiál," dodal.

Predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Anton Hrnko (SNS) povedal, že navrhovali zmenu niektorých "neprijateľných" formulácií.

"Niektoré krajiny, s ktorými sme mali tradične dobré vzťahy, sú označované ako potenciálne nebezpečenstvo pre Slovensko, čo nie je pravda," vysvetlil s tým, že zmeny by výrazne nezmenili bezpečnostnú a zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska. Zdôraznil, že otázka bezpečnosti je otázkou štátu a v zmysle zákona predkladá bezpečnostnú stratégiu parlamentu vláda, nikto iný.

Tím Gorila sa má zaoberať aj financovaním Smeru. Na muške sú Haščák aj Flašík
Vyšetrovací tím Gorila sa po novom nezaoberá len financovaním Dzurindovej SDKÚ, na muške má už aj financovanie vládneho Smeru. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Heger nevidí problém v tom, aby dokumenty schválil aj parlament. "Realitu všetci vidíme, nie je dôvod si pred tým zatvárať oči.

Sme súčasťou Aliancie, vidíme, ako sa Ruská federácia správa," doplnil s tým, že stratégia je dobre zadefinovaná, odráža skutočný stav a kladie reálne východiská. Dodal, že informácie o hrozbách z Ruska sa objavili aj v správe o činnosti Slovenskej informačnej služby.

Vláda SR schválila Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR jednohlasne v októbri 2017. Bezpečnostná stratégia je verejným dokumentom v oblasti bezpečnostnej politiky štátu.

Reflektuje prepojenosť vnútornej a vonkajšej dimenzie bezpečnosti, teda aj potrebu komplexného prístupu k bezpečnostnej politike. Kľúčovým prvkom je kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie bezpečnostnej politiky SR, založenej na širokej politickej zhode.

Komentár Romana Suchého: Harabin odhodil masku, ide do politického zápasu ako urazený slon v porceláne
Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin naďalej vajatá o politických ambíciách s jeho vyhláseniami a neistými odpoveďami. Čítať ďalej
02 | 07 | 2019 | Roman Suchý