Írski poslanci EP podporujú zakladateľa WikiLeaks. Chcú odhaliť “európsku demokraciu”
03 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Do novozvoleného Európskeho parlamentu v Štrasburgu v utorok zasadli aj dvaja čerstvo zvolení írski poslanci. Nezávislí politici Mick Wallace a Clare Dalyová upútali pozornosť všetkých svojich nových kolegov nápadným oblečením s obrázkom Assangea. Obaja poslanci si na túto slávnostnú príležitosť totiž obliekli tričká podporujúce zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea. 


„Assange je vo väzení, pretože odhalil nechutnú americkú zahraničnú politiku. Každý, kto sa stará o slobodné nezávislé médiá, by mal spochybniť zaobchádzanie so Julianom Assangeom,“ napísal Wallace na svojom Twittri. Politici tiež demonštrovali s nápismi „Koniec pevnosti Európa“ a „Od roku 2015 zomrelo v Stredozemnom mori viac ako 10 000 migrantov.“ Dalyová dodala, že kandidovali do parlamentu preto, aby „odhalili európsku demokraciu“.



Wallace aj Dalyová boli členmi írskeho parlamentu Dáil Éireann, kým neboli zvolení do Európskeho. Obaja sú zástancovia Juliana Assangea a jeho WikiLeaks. V roku 2013 sa s informátorom stretli na Ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne.


Počas turbulentného otváracieho dňa nového zasadnutia Európskeho parlamentu to ani zďaleka nebol jediný čin politického vzdoru. Tisíce katalánskych separatistov demonštrovali pred budovou parlamentu na podporu troch svojich vlastných poslancov Európskeho parlamentu, ktorých Madrid blokuje. Počas otváracej ceremónie sa členovia Brexit Party obrátili chrbtom k hymne EÚ.