Čaputová chce od veľvyslancov kvalitnú a rešpektovanú slovenskú diplomaciu
03 | 07 | 2019 I TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v stredu v Prezidentskom paláci veľvyslancov. Na spoločnom stretnutí ocenila prácu, ktorú pre krajinu robia.


Zdôraznila, že chce, aby slovenská diplomacia bola aj naďalej kvalitná a rešpektovaná. "Chcem, aby Slovensko bolo vnímané ako sebavedomá a hodnotovo jednoznačne ukotvená krajina," povedala. Pripomenula aj členstvo v Európskej únii a v NATO.

"Nebudem mlčať, ak sa budú znevažovať naše hodnoty, ak budeme zo Slovenska vysielať zmätočné signály, alebo konať proti našim záujmom ako člen EÚ a NATO," uviedla prezidentka s tým, že to isté očakáva aj od diplomatov.

Kočner chcel pošpiniť prokurátora, nevyšlo mu to. Biely Mercedes patril nakoniec Zsuzsovej
Marián Kočner hovoril, že si od neho elitný prokurátor Ján Šanta vypýtal luxusné auto - biely mercedes - formou úplatku, ten však tvrdí niečo iné. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Čaputová zopakovala, že v domácej i zahraničnej politike sa chce venovať otázkam životného prostredia, spravodlivosti, právneho štátu a ľudských práv, ale aj ochrane sociálne zraniteľných skupín. Jej ambíciou je tieto témy prepojiť doma aj v zahraničí. Podľa prezidentkiných slov jej veľmi záleží na dobrých vzťahoch so susedmi Slovenska. "Je veľmi jednoduché mať zlé vzťahy s tými, s ktorými nesúhlasíme. Do tých dobrých treba investovať oveľa viac," komentovala.

V príhovore podporila aj spoluprácu v rámci krajín V4. Je presvedčená, že pôvodná úloha V4 prispieť k zjednotenej Európe, je v súčasnosti opodstatnená rovnako ako kedykoľvek predtým. Táto spolupráca by však nikdy nemala ísť na úkor slobody, vrátane slobody médií či akademických slobôd, ale aj demokracie a právneho štátu.

Prezidentku tiež mrzia vzťahy s Ruskom. Uviedla, že nevidí záujem zo strany tejto krajiny viesť so Slovenskom otvorený dialóg. Čaputová zároveň vyzvala veľvyslancov, aby s jej tímom a zároveň medzi sebou komunikovali.

KISKA A SPOLUPRÁCA? Sadnime si, podpíšme to, vyzýva lídrov strán. Prišlo aj na "slušnosť"
Exprezident Andrej ​Kiska v utorok zverejnil video na svojej facebookovej stránke, kde hovoril aj o tom, s kým si spoluprácu vie a tiež nedokáže predstaviť. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Prijatie u prezidentky bolo podľa vyjadrenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktoré poskytlo pre TASR, najdôležitejším bodom programu porady vedúcich zastupiteľských úradov. Pred stretnutím sa veľvyslancom prihovorili štátni tajomníci rezortu zahraničných vecí František Ružička a Lukáš Parízek.

Ružička prízvukoval, že Slovensko musí jednoznačne podporovať základné hodnoty euro-americkej západnej civilizácie, do ktorej patrí. Tiež podľa jeho slov musí vedieť obhajovať svoje záujmy, no aj záujmy širšieho spoločenstva EÚ a NATO. Parízek sa zasa osobitne venoval ekonomickej diplomacii a jej hmatateľným výsledkom.

Posledným bodom porady bolo vystúpenie ministra financií SR Ladislava Kamenického, ktorý vo svojom prejave priblížil aktuálne ekonomické výsledky Slovenska. V diskusii vedenej šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom sa vedúci zastupiteľských úradov zaujímali o možnosti spolupráce zahraničnej služby s ministerstvom financií. "Oceňujem, že minister Kamenický prijal pozvanie a našim veľvyslancom priblížil aktuálne dianie v našej ekonomike," uzavrel Lajčák.

Porada veľvyslancov bude pokračovať vo štvrtok 4. júla.

Majetkové priznanie má Matovič prázdne, manželkine miliónové majetky chátrajú
Ubytovňa, hotel, pozemky ba dokonca historická budova. Toto všetko je majetok, do ktorého Igor Matovič s manželkou investovali, no postupom času chátra ako jeho hnutie Obyčajní ľudia. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Marek Molnár